Ugor (lat. Conger conger) je morska riba iz porodice congridae ili zmijolikih riba, red jeguljke. U Hrvatskoj ga još nazivaju grongo, školjar, gruj.

Ugor
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Anguilliformes
Porodica: Congridae
Rod: Conger
Vrsta: C. conger
Dvojni naziv
Conger conger
Linneaus, 1758.

OpisUredi

Ugor je zmijolika riba, dugačkog tijela. Boja mu varira u nekoliko nijansi, od svijetlosive do posve crne, a sve to ovisi o terenu na kojem obitava. Svi ugori imaju bijele točkice po bočnim stranama tijela. Naraste do 2,3 m duljine i oko 48 kg težine[1], ali može narasti i do 3 m i težine od oko 100 kg[2].

RasprostranjenostUredi

Može ga se naći diljem europskih obala Atlantika od Norveške i Islanda na sjeveru do Senegala na jugu. Također obitava u Sredozemnom i Crnom moru.

Obitava u čitavom Jadranu, obično na kameitom dnu.

Način života i ishranaUredi

Ugori su grabežljivci koji putuju niz struju i nastanjuju dijelove obale, kanale, uvale i vanjske strane otoka. Danju se skriva u zaklonu stijena u koji se uvuče svojim duguljastim i sluzavim tijelom.

Lovi noću a plijen su mu ribe i ostali hranjivi organski obroci. Jako je proždrljiv pa često guta obrok koji mu jedva stane u usta zbog čega može uginuti uslijed gušenja.

RazmnožavanjeUredi

U vrijeme mrijesta ugori se povlače u velike dubine. Dvije su poznate lokacije mrijesta i to u Mediteranu i uz portugalsku obalu.

Život ugora završava reprodukcijom jer im se tijelo toliko iscrpi da se nikako ne mogu vratiti u normalan život. Ženke zbog sigurnosti u dubinama izbacuju preko tri milijuna jajašaca.

Gospodarska vrijednostUredi

 
Brudet od ugora

Krv ugora je otrovna, ali ne u tolikoj mjeri kao kod jegulje. Meso odraslog ugora je vrlo cijenjeno a manji primjerci su prepuni kostiju i drače. Najčešće se sprema na brudet. Bogat je masnoćama i proteinima. Lovi ga se parangalom.

Temeljem zakona o zaštiti riba, zabranjeno je loviti ugora manjeg od 70 cm.

IzvoriUredi

Vanjski linkoviUredi

Riblje oko - Zmijolike ribe[mrtav link]

LinkoviUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Ugor
 Wikivrste imaju podatke o: Ugor