Ucho (sh. Uho) je čehoslovački crno-bijeli igrani film snimljen 1970. godine u režiji Karela Kachyňe i premijerno prikazan dva desetljeća kasnije, koji se smatra jednim od najpoznatijih bunkeriranih ostvarenja u historiji evropske kinematografije. Po žanru je drama, a protagonisti, koje tumače Radoslav Brzobohatý i Jiřina Bohdalová su Ludvik, komunistički funkcionar i njegova supruga Anna koji se nakon jedne službene večere vraćaju kući i otkrivaju da im je netko neovlašteno ušao u kuću. Radnja prikazuje kako Ludvik postaje uvjeren da se nalazi pod nadzorom tajne policije, ali i kako se tokom noći pod psihološkim pritiskom počne raspadati njegov brak sa Annom.

Ucho
RežijaKarel Kachyňa
ProducentKarel Vejrík
ScenarioKarel Kachyňa
Jan Procházka
UlogeJiřina Bohdalová
Radoslav Brzobohatý
MuzikaSvatopluk Havelka
FotografijaJosef Illík
MontažaMiroslav Hájek
DistribucijaInternational Film Exchange
Datum(i) premijere
5. 1990 (1990-05) (Cannes)
Trajanje94 min.
Zemlja Čehoslovačka
Jezikčeški

Ucho je snimljen u doba tzv. Normalizacije, kada je nakon sovjetske invazije uspostavljeni režim Gustava Husaka nastojao ukloniti reforme Praškog proljeća i "disciplinirati" njegove pristaše. Među njima se nalazio i Kachyňa, čiji je film odmah prepoznat kao eksplicitna kritika novog režima, te mu cenzura uopće nije dozvolila da dođe do kino-dvorana. Premijeru je omogućila tek Baršunasta revolucija 1989. godine u kojoj je srušen komunistički režim. Kritičari koji su tada pogledali film su ga često uspoređivali sa znamenitim američkim filmom Tko se boji Virginije Woolf.

Godine 2015. je u Makedoniji snimljen remake pod naslovom Noć bez moći u režiji Ive Trajkova i radnjom premještenom u Makedoniju 1990-ih.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi