Tuatha Dé Danann

Tuatha Dé Danann ("narod boginje Danu", moderni irski izgovor: [t̪ˠuːəhə dʲeː d̪ˠan̪ˠən̪ˠ], Šablon:IPA-sga) su rasa/narod u irskoj mitologiji. Prema knjizi Lebor Gabála Érenn, predstavljali su peti narod koji se naselio u Irskoj, osvojivši ga od dotadašnjih starosjedilaca - naroda Fir Bolg.

Za Tuatha Dé Danann se vjeruje da su potekli od pred-kršćanskih božanstava Irske. Kada su se priče o njima počele zapisivati, Irska je već vijekovima bila pokrštena, pa su Tuatha Dé umjesto kao bogovi prikazani kao smrtni kraljevi, kraljice i junaci iz drevne prošlosti; usprkos toga, očuvan je niz referenci na njihov nekadašnji božanski status. Jedan od primjera je pjesma koju citira Book of Leinster u kojoj su spomenute sve njihove božanske moći, uz napomenu autora na kraju da "ih ne poštuje." Goibniu, Creidhne i Luchta se tako navode kao Trí Dé Dána ("tri boga vještina"), a Dagda se u srednjovjekovnim tekstovima spominje kao "dobri bog." Čak i vijekovima nakon što su po drevnim tekstovima svrgnuti sa prijestolja Irske, Tuatha De likovi kao Lugh, Morrígan, Aengus i Manannán mac Lir se pojavluju u pričama, pokazujući znakove besmrtnosti. Također postoje brojne paralele sa drugim keltskim božanstvima - Nuada je ekvivalent britskog boga Nodensa; Lugh je odraz pan-keltskog božanstva Lugus; Tuireann je srodna galskoj Taranis; Ogma Ogmiosu; Badb Catubodui.

Prema tradicionalnim srednjovjekovnim pričama, potekli su od Nemeda, vođe trećeg vala doseljenika u Irsku. Njihov vođa Nuada se iskrcao u Irskoj i od starosjedilaca Fir Bolga zatražio polovicu otoka. Kada su odbili, došlo je do prve bitke kod Mag Tuiredacha u kojoj su Fir Bolg poraženi. Kralj Nuada je, međutim, prijestolje morao prepustiti polu-fomorijanskom princu Bresu, ali je on, kao i Fomorijanci, poražen u drugoj bitci kod Mag Tuiredacha, nakon koje su Irskom vladali Tuatha De kraljevi. Njihove potomke su, međutim, porazili Milezijanci - doseljenici sa Iberijskog polutoka i zavladali otokom. Prema legendama Tuatha De su se povukli u podzemlje Irske.

Prethodi:
Fir Bolg
Mitske invazije Irske
AFM 1897. pne.
FFE 1477. pne.
Slijedi:
Milezijanci

Izvori

uredi