Nemed (moderni ispis: Nemedh, Nemhidh ili Neimhidh), što znači "sveti" ili "povlašteni" je ličnost iz irske mitologije koje ima značajnu ulogu u Knjizi invazija. Bio je vođa treće grupe doseljenika u Irsku, koji su po njemu dobili ime Nemedijanci.

Nemed je bio sin Agnomana od Skitije; Agnoman je bio sin Piampa sina Taita sina Sere sina Srua sina Esrua sina Bramenta sina Aitechta sina Magogovog.

U Irskoj nije živio nijedan čovjek trideset godina nakon smrti posljednjeg od Partholonovih sljedbenika. Tada je Nemed isplovio u Irsku sa četiri sina i poglavice - Starnom, Iarbonel Vidiocem, Annindom i Fergusom Crvenostranim. Isplovili su iz Kaspijskog mora sa flotom od 44 broda i nakon godinu i pol doplovilo do Irske. Na kraju je samo jedan brod uspio preživjeti putovanje. Supruga Macha mu je umrla dvanaest dana nakon dolaska te je sahranjena na mjestu poznatom kao Ard Macha (Armagh).

Njihov dolazak se smješta u godinu 2350. pne. prema kronologiji Annals of the Four Masters, odnosno 1731. prema kronologiji Seathrún Céitinna.

Nemed je u bitci kod Ros Fraechaina pobijedio Ganna i Senganna, dva fomorijanska kralja[1], koja su tada ubijena. Dobio je još tri bitke protiv Fomorijanaca - kod Badbgne u Connachtu, Cnamrosa u Leinsteru (u kojoj je poginuo Artur, Nemedov prvi sin rođen u Irskoj, i Murbolga u Dal Riadi (gdje je njegovog sina Starna ubio Fomorijanac Conand).

U Nemedovo vrijeme su u Irskoj iz zemlje iskočila četiri jezera - uključujući Loch Annind, koje je nastalo kada je kopan Annindov grob. Ostala tri jezera su bila Loch Cal u Ui Niallainu, Loch Munremair u Luigneu i Loch Dairbrech.

Nemed je podigao dvije kraljevske tvrđave - Rath Chimbaith u Semneu i Rath Chindeich u Ui Niallainu. Rath Cindleich su u jednom danu iskopali Boc, Roboc, Ruibne i Rotan, četiri sina Matana Munremara. Nemed ih je ubio u sljedeću zoru.

Raskrčio je dvanaest ravnica: Mag Cera, Mag Eba, Mag Cuile Tolaid i Mag Luirg u Connachtu: Mag Seired u Tethbi; Mag Tochair u Tir Eogainu; Mag Selmne u Araideu; Mag Macha u Airgialli; Mag Muirthemne u Bregi; Mag Bernsa u Leinsteru; Leccmag i Mag Moda u Munsteru.

Devet godina po dolasku u Irsku, Nemed je umro od kuge zajedno sa tri hiljade svojih sunarodnjaka. Sahranjen je na brdu Ard Nemid na Great Islandu Cork Harbouru.

Njegove sljedbenike su tada počeli ugnjetavati Morc i Conand od Fomorijanaca, koji su živjeli u Conandovog tornju na Tory Islandu. Na svaki Samhain im se moralo davati dvije trećine djece, žito i mlijeko. Odlučili su se pobuniti protiv te nepravde. 207 godine nakon Nemedove smrti, šezdeset hiljada ljudi, koje su vodili prvaci - Semul sin Iarbonela Vidioca, Erglan sin Beoana sina Starnovog i Nemedov sin Fergus Crvenostrani, uništili su Conandov toranj, ubivši Conanda i sve njegove sljedbenike. Ali je Morc preživio i krenuo u osvetu. More se okrenulo protiv njih. Samo je jedan brod sa trideset brodova preživio, te su tako posljednji Nemedovi sljedbenici napustili Irsku. Otok će ponovno biti bez ljudi sljedećih 200 godina.

Prethodi:
Partholón
Mitske invazije Irske
AFM 2350. pne.
FFE 1731. pne.
Slijedi:
Fir Bolg

V. također uredi

Izvori uredi

  1. Valja zapaziti da su također postojala dva Fir Bolg kralja po imenu Gann i Sengann

Literatura uredi

  • John O'Donovan (ed) (1848-1851), Annals of the Kingdom of Ireland by the Four Masters Vol 1 [1]
  • D. Comyn & P. S. Dineen (eds) (1902-1914), The History of Ireland by Geoffrey Keating [2]
  • James MacKillop (1998), Dictionary of Celtic Mythology
  • The Invasion of Nemed, ed. and tr. Vernam Hull, "The Invasion of Nemed." Modern Philology 33 (1935). 119-123. Available from Thesaurus Linguae Hibernicae.