True Lies je američki akcioni film režisera Džejmsa Kamerona sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi. Film je rimejk francuskog filma La Totale iz 1991. godine. Na prostoru bivše Jugoslavije je distribuiran pod naslovom Istinite laži.

Istinite laži
RežijaDžejms Kameron
ProdukcijaDžejms Kameron
Stefani Ostin
ScenarioKlod Zidi
Simon Mišel
Didije Kaminka
Džejms Kameron
UlogeArnold Švarceneger
Džejmi Li Kertis
Tom Arnold
Bil Pakston
Art Malik
Tija Karer
Elajza Dušku
MuzikaBred Fidel
Premijera1994.
Jezikengleski
arapski
francuski
nemački
Trajanje144 minuta
DržavaSAD
Kompanija
Budžet100.000.000 $ (procena)

U vreme premijere 1994. godine je sa budžetom procenjenim između 100 i 120 miliona dolara predstavljao najskuplji film dotada snimljen. Iako mu je deo kritičara zamerao navodno korištenje rasističkih i seksističkih i islamofobnih stereotipova (pa je, između ostalog, potakao osnivanje organizacije vašingtonske lobističke organizacije Savet za američko-islamske odnose), ostvario je veliki komercijalni uspeh i preporodio karijere Džejmsa Kamerona (koji je posle snimio Titanik i Arnolda Švarcenegera koji se time oporavio od fijaska Poslednjeg akcionog heroja prethodne godine.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Arnold Švarceneger Hari Tasker
Džejmi Li Kertis Helen Tasker
Elajza Dušku Dejna Tasker
Tom Arnold Ačbert "Gib" Gibson
Grent Heslov Faisil
Tija Karer Džuno Skiner
Bil Pakston Sajmon
Art Malik - Salim Abu Aziz
Čarlton Heston Spenser Trilbi

Radnja uredi

Henri Tasker živi dvostuki život. Sa jedne strane je tajni agent, koji radi opasne poslove za vladu, ali se u svetu predstavlja kao dosadan prodavaoc kompjutera, tako ga zna i svoja žena i đerka. Zbog svog "posla" on zanemaruje svoju ženu, koja je sekretarica. Ona se upoznala sa Sajmonom koji je laže pričama da je tajni agent, mada je on zapravo samo prodavač automobila. Tasker saznaje za to da se njegova žena sastaje na Sajmonom i počinje da sumnja u vernost svoje žene. I upotrebio je metode tajnih agenta da sazna istinu.

Tasker u to vreme radi na slučaju krijumčarenja oružja, i njegova žena i ćerka postaju umešani u tu situaciju, tada one saznaju da je Taser u tajnoj službi Omega Sektor. Taser čini najveće napore da onemogući rad terorista i da spasi svoju porodicu.

Spoljašnje veze uredi