Crveni tragopan

(Preusmjereno sa stranice Tragopan satyra)

Crveni tragopan (Tragopan satyra) je vrsta ptice iz roda tragopana (Tragopan) koji pripada porodici fazana (Phasianidae).

Crveni tragopan
Tragopan satyra
Status zaštite

Status zaštite: Potencijalna ugroženost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Galliformes
Porodica: Phasianidae
Potporodica: Phasianinae
Rod: Tragopan
Vrsta: T. satyra

Opis uredi

 
Mužjak crvenog tragopana
 
Ženka crvenog tragopana
 
Tragopan satyra

Mužjaci imaju živopisno perje. Glava im je crne boje, oko očiju su plave boje, grudi su crvene boje, a ostatak tela im je crvene i smeđe boje sa belim tačkama oivičenim crnom bojom. U vreme sezone parenja imaju plave kožne rogove i kožnu kesu na grlu, koja kad je naduvaju bude u sredini tamno plave boje sa svetlo plavim tačkama, a po ivicama bude šarena, crvene i svetlo plave boje. Dostižu dužinu od oko 70 cm i težinu od 1,5 do 2 kg.

Ženke imaju jednolično perje, smeđe boje sa svetlo smeđim tačkama. One su nešto manje od mužjaka i dostižu dužinu od oko 58 cm i težinu od 1 do 1,5 kg.

Razmnožavanje uredi

Mužjaci u vreme sezone parenja pred ženkama izvode ples, pri čemu naduvavaju rogove i kesu na grlu i velikom brzinom pomeraju glavu i krila gore-dole, a na kraju plesa se uspravljaju i izdužuju do maksimuma.[1]

Gnezde se od maja do juna. Gnezda prave na drveću ili na zemlji. Ženka polaže od 4 do 8 jaja, a inkubacija traje 28 dana. U gajenju mladih učestvuju oba roditelja.

Rasprostranjenost i stanište uredi

Naseljavaju padine Himalaja, na teritoriji Indije, Kine (Tibeta), Nepala i Butana. Stanište su im vlažne hrastove i šume rododendrona. Leti su naseljeni na nadmorskoj visini između 2400 i 4250 metara, a zimi na oko 1800 metara.

Ugroženost uredi

U poređenju sa ostalim vrstama tragopana, crveni targopan je najmanje ugrožen. Veruje se da je populacija umereno mala, a pretnju po opstanak vrste pretstavlja lov i gubitak staništa na većem delu teritorije koju naseljava.[2]

Reference uredi

  1. Smith, C. Barnby. (1912). „The display of the Satyr Tragopan Pheasant, Ceriornis satyra” str. 153–155.
  2. Satyr Tragopan (Tragopan satyra) - BirdLife species factsheet

Literatura uredi

Spoljašne veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Crveni tragopan
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Crveni tragopan
 Wikivrste imaju podatke o: Crveni tragopan