Thygesonova površinska točkasta keratopatija

Thygesonova površinska točkasta keratopatija (TPTK) je bolest očiju. Uzroci TPTK-a nisu trenutno poznati, ali detalje o toj bolesti je prvi puta objavio Phillips Thygeson 1950. godine u Journal of the American Medical Association po kome je bolest i nazvana.

Thygesonova površinska točkasta keratopatija

SimptomiUredi

Pacijent s TPTK navodi tegobe kao što su: zamagljen vid, suzne oči, osjećaj stranog tijela u oku i osjetljivost na jako svjetlo. Inspekcijom s procjepnom svjetiljkom vidljiva su sitna izbočenja (uzdignuća) na rožnici oka. Ta uzdignuća su lakše vidljiva nakon aplikacije flouresceina. Uzdignuća su nepravilno pozicionirana na rožnici i mogu se pojaviti i nestati u određenom vremenskom periodu (sa ili bez terapije).

TPTK može zahvatiti samo jedno ili oba oka. Kad su zahvaćena oba oka, broj sitnih uzdignuća na rožnici može varirati između jednog i drugog oka. Jačina simptoma se često mijenja tokom bolesti. Bolest može prijeći u remisiju, ali se može opet javiti nakon nekoliko mjeseci ili godina.


UzrociUredi

Uzroci TPTK-a još uvijek nisu poznati.

LiječenjeUredi

Postoje različiti načini liječenja TPTK-a. Simptomi mogu nestati i bez liječenja, ali liječenje može ubrzati i povećati vjerojatnost remisije.

  • PRK (fotorefraktivna keratektomija) laserska operacija očiju može izliječiti tu bolest.
  • Umjetne suze ili masti mogu biti primijenjene za blaže oblike bolesti.
  • Niska doza steroidnih kapi za oči, kao što su prednison, fluorometolon, loteprednol (Lotemax 0.5%) ili rimeksolon. Steroidne kapi treba oprezno koristiti i redovito kontrolirati očni tlak.
  • Meke kontaktne leće.
  • Ciklosporin je eksperimentalna terapija za TPTK. Uobičajeno se koristi kod transplantacije kako bi se smanjio odgovor imunološkog sustava.
  • Laserski tretman oka.

IzvoriUredi

  • Thygeson P. Superficial punctate keratitis. J Am Med Assoc 1950;144:1544-9. PMID 14794375.
  • Tanzer DJ, Smith RE (1999). "Superficial punctate keratitis of thygeson: the longest course on record?". Cornea 18 (6): 729–30. PMID 10571306

Vidi jošUredi

Vanjske povezniceUredi

  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).