The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket

Doživljaji Arthura Gordona Pyma (izdan 1838., The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) je pripovijetka Edgara Allana Poea o bizarnim doživljajima Gordona Pyma objavljena 1838. U želji za pustolovinama bježi od kuće i ukrcava se kao slijepi putnik na brod „Grampus“. Na putovanju doživjet će zatočenje u utrobi broda, pobunu mornara, borbu sa odmetnicima, buru, glad i žeđ na brodu koji polagano tone, kanibalizam, put na Južni pol. pripovijetka ima prolog i epilog koji daju pseudo-dokumentarni okvir pripovijedanju.

Doživljaji Arthura Gordona Pyma
Prva stranica prvog izdanja romana
Autor(i)Edgar Allan Poe
Originalni naslovThe Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket
Država SAD
Jezikengleski jezik
Žanr(ovi)kriminalistički/horor
IzdavačHarper & Brothers
Datum izdanjasrpanj 1838.

Sadržaj uredi

U dogovoru sa svojim prijateljem Augustom bježi od kuće i ukrcava se tajno na brod Augustovog oca kapetana Bertranda. Dok se Pym krije u potpalublju, na brodu dolazi do pobune posade, ubojstvu većeg dijela mornara, dok jednu manju grupu pobunjenici ostavljaju usred mora u čamcu sa kapetanom. Za sve to vrijeme Pym je zarobljen u utrobi broda bez vode, hrane i svijetla. Na brodu dolazi do preokreta i do obračuna između pobunjenika. Jedan od pobunjenika Peters u obračunu sa ostatkom posade oslanja se na Augusta i Pym. Ova trojka uspijeva da nadvlada pobunjenike. Međutim, bura gotovo da uništava brod na kome ostaju njih trojica i još jedan pobunjenik Parke. Danima bez hrane i vode lutaju na brodu koji polako tone. Izvlače slamčicu ko će biti žrtvovan. Petero ubija Markera koji služi kao hrana 4 dana. Spas im donosi brod „Jane Guy“ koji plovi prema Južnom polu. Zaustavljaju se na ostrvi Tsalali, na kome urođenici pobiju cijelu posadu. U životu ostanu samo Peters i Pym. Oni uspijevaju da pobjegnu sa ostrve i u čunu kreću prema Južnom polu. Pyma je u halucinaciji i nesvijesti vjerojatno umro. U epilogu pisac obavještava publiku da će knjigu o Gordonu Pymu završiti urednik Pymovih partija.

U knjigu unosi crteže provalija sa ostrve Tsalili koje Pyma i Peters istražuju dok se kriju od urođenika. U epilogu se oblici provalija dovode u vezu sa slovima koje daju riječi koje u osnovi znače biti mračan i biti bijel. Mistifikacija je time dovedena do kraja.

Pripovijetka o ponornim radoznalostima, o mamljenju prostora, o čudovišnim doživljajima Gordona Pyma.

Vanjske poveznice uredi