The Muppet Show

The Muppet Show je britanska TV-serija koju je producirao američki lutkar Jim Henson i u kojoj su nastupale njegove lutke poznate kao Muppeti (The Muppets). Serija je predstavljala varijete predstavu u stilu vodvilja ili music halla sa povremenim uvidom u njenu produkciju iza scene. Glavna zvijezda je bio Žabac Kermit kao najavljivač koji pokušava ostale Muppete držati pod kontrolom. Emisija je bila poznata po fizičkom slapsticku, absurdističkoj komediji i brojnim parodijama.[2] U svakoj epizodi je gostovala ljudska zvijezda, a kako je emisija postala popularna, tako su u njoj htjela nastupati mnoga poznata imena. Ukupno je u njoj nastupilo preko sto gostujućih zvijezda.

The Muppet Show
Žabac Kermit u uvodnoj sekvenci.
FormatIgrano-lutkarski humoristični TV-varijete
KreatorJim Henson
NastupajuJim Henson
Frank Oz
Jerry Nelson
Richard Hunt[1]
Dave Goelz
Steve Whitmire
Louise Gold
Kathy Mullen
Eren Ozker
John Lovelady
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj sezona5
Broj epizoda120 + 2 pilota (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje30 min.
Producentska kompanija/eITC Entertainment
Henson Associates
zajedno sa CBS Television Stations
Emitiranje
Originalno prikazivanje5. 9. 1976 (1976-09-05) – 15. 3. 1981 (1981-03-15) (UK)
27. 9. 1976 (1976-09-27) – 8. 6. 1981 (1981-06-08) (SAD)

Mnogi od lutkara su prethodno radili na TV-seriji Sesame Street. Muppetovski lutkari koji su radili u seriji su bili Henson, Frank Oz, Jerry Nelson, Richard Hunt, Dave Goelz, Steve Whitmire, Louise Gold, Kathy Mullen, Eren Ozker i John Lovelady. Dva stalna scenarista su bili Jerry Juhl i Jack Burns.

The Muppet Show su u bivšoj Jugoslaviji krajem 1970-ih prikazivali Radiotelevizija Zagreb i Radiotelevizija Sarajevo u okviru mreže JRT.

Reference

uredi

Eksterni linkovi

uredi