The Killers (film, 1946)

The Killers (1946)

Burt Lancaster (sredina) i Ava Gardner (desno) u sceni filma
Režija Robert Siodmak
Producent Mark Hellinger
Scenario Richard Brooks
Anthony Veiller
John Huston
Predložak novela
"The Killers"; autor:
Ernest Hemingway
Uloge Burt Lancaster
Ava Gardner
Edmond O'Brien
Sam Levene
Muzika Miklós Rózsa
Fotografija Woody Bredell
Montaža Arthur Hilton
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
30. august 1946 (1946-08-30)
Trajanje 103 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

The Killers (sh. Ubice) je američki crno-bijeli film snimljen 1946. u režiji Roberta Siodmaka, koji se smatra jednim od klasičnih ostvarenja film noira.

Radnja se temelji na istoimenoj noveli Ernesta Hemingwaya, koju vjerno prenosi, iako je scenario dodao nove likove i zaplet. Nominalni protagonist, koga tumačli Burt Lancaster, je bivši boksač Ole "Swede" Andreson koga na samom početku filma likvidiraju dvojica plaćenih ubica, iako je ranije bio upozoren na njihov dolazak. Radnja potom prikazuje kako istražitelj osiguravajućeg zavoda po imenu Jim Reardon (koga tumači Edmond O'Brien) pokušava pronaći počinitelje, zaintrigiran time što je Swede indifirentno dočekao smrt.

The Killers, čija se radnja odlikuje višestrukim i kronološki ne-linearnim flashbackovima, je postigao veliki uspjeh i pridonio da Siodmak, koji je dotada uglavnom radio B-filmove, postane jedan od najpoznatijih režisera Hollywooda. Film je također predstavljao prvi veliki uspjeh u karijeri Burta Lancastera, kao i za Avu Gardner koja je ulogom femme fatale postala jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda svog vremena.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi