The Killers (Hemingway)

The Killers (sh. Ubice) je novela (kratka priča) američkog pisca Ernesta Hemingwaya objavljena 1927. godine. Protagonist je Nick Adams, jedan od čestih likova u Hemingwayevoj prozi, koji se u The Killers pojavljuje kao pomoćnik u zalogajnici. Radnja prikazuje kako u zalogajnicu u predgrađu Chicaga dolaze dva profesionalna ubice koji imaju zadatak likvidirati švedskog boksera po imenu Ole Andreson, odnosno kako Nick na to upozorava Andresona koji na to reagira potpunom indiferentnošću.

Hemingway je inspiraciju za The Killers pronašao u Chicagu, gdje je bio proveo dio mladosti, a koji je u vrijeme pisanja bio poprištem krvavih gangsterskih obračuna vezanih uz Prohibiciju. Vjeruje se da je lik Andresona bio inspiriran Andreom Andersonom popularnim bokserom koji je ubijen 1926. godine, a što se tumačilo njegovim navodnim odbijanjem da namjerno izgubi u namještenom meču. Sam Hemingway je kasnije rekao, da je zbog stvarne nasilne pozadine, The Killers samo-cenzurirao više nego ijedan drugi tekst.

The Killers je poznat kao podloga za nekoliko filmova, među kojima se ističe The Killers iz 1946. godine koja je od Burt Lancastera načinila zvijezdu, istoimena verzija iz 1964. godine u kojoj je kao glumac posljednji put nastupio Ronald Reagan te Ubice, kratki studentski film Andreja Tarkovskog iz 1956. godine.