The Good Earth (film)

film
The Good Earth

Luise Rainer u traileru
Režija Sidney Franklin
Victor Fleming (van špice)
Gustav Machatý (van špice)
Producent Irving Thalberg
Scenario Talbot Jennings
Tess Slesinger
Claudine West
Predložak The Good Earth; autor:
Pearl S. Buck
Uloge Paul Muni
Luise Rainer
Walter Connolly
Tilly Losch
Charley Grapewin
Muzika Herbert Stothart
Edward Ward
Fotografija Karl Freund
Montaža Basil Wrangell
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
29. januar 1937 (1937-01-29) (SAD)
[1]
Trajanje 138 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 2,800.000 $ (proc.)

The Good Earth (sh. Dobra zemlja) je američki crno-bijeli film snimljen 1937. u režiji Sidneya Franklina. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana književnice Pearl S. Buck. Radnja je smještena u Kinu, a protagonisti - koje tumače Paul Muni i Luise Rainer - su seljak Wang Lung i njegova supruga O-Lan, koji pokušavaju održati svoje malo imanje i prehraniti porodicu usprkos brojnih nedaća.

The Good Earth je predstavljao jedan od najambicioznijih projekata studija Metro-Goldwyn-Mayer i njegovog producenta Irvinga Thalberga. U film je utrošeno čak 2,8 miliona dolara, a snimao se preko tri godine. Autorica romana Pearl Buck je inzistirala da uloge tumače kineski ili orijentalni glumci, ali je Thalberg na kraju odlučio da uloge kineskih likova tumače tadašnjoj američkoj publici poznate bijele zvijezde našmikane tako da izgledaju kao azijati. Dio filma je sniman u Kini, pri čemu su producenti uživali podršku od strane Chiang Kai-sheka i njegove supruge Soong Meiling; scenario je promijenjen u odnosu na roman da bi se Kina prikazala u boljem svjetlu. Ti su dijelovi filma, međutim, nestali na putu za Kaliforniju, te su se morali nadosnimiti u SAD. Usprkos tih poteškoća, kao i Thalbergove smrti usred produkcije, The Good Earth je postigao veliki uspjeh. Luise Rainer je postala prva glumica koja je osvojila dva Oscara uzastupce.

IzvoriUredi

  1. Brown, Gene (1995). Movie Time: A Chronology of Hollywood and the Movie Industry from Its Beginnings to the Present. New York: Macmillan. str. 134. ISBN 0-02-860429-6.  Carthay Circle Theatre, Los Angeles.

Vanjske vezeUredi