The Conqueror (film)

Za ostale upotrebe, v. Osvajač.

The Conqeuror (sh. Osvajač) je američki historijski film snimljen 1956. u režiji Dicka Powella, poznat po tome što je zahvaljujući specifičnom sticaju okolnosti postao jedan od najzloglasnijih filmskih ostvarenja u historiji.

The Conqueror
kino-poster
RežijaDick Powell
ProducentDick Powell
Howard Hughes
ScenarioOscar Millard
UlogeJohn Wayne
Susan Hayward
Agnes Moorehead
Pedro Armendáriz
Thomas Gomez
John Hoyt
MuzikaVictor Young
FotografijaJoseph LaShelle
MontažaStuart Gilmore
DistribucijaRKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
22. 2. 1956 (1956-02-22) (Los Angeles)
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6 mil. $
Bruto prihod9 mil. $[1]

Radnja je smještena u azijske stepe početkom 12. vijeka. Naslovni protagonist, koga tumači John Wayne, je mongolski poglavica Temujin, koji će kasnije postati poznat pod imenom Džingis Kan, i koji se zaljubi u tatarsku princezu po imenu Bortai (čiji lik tumači Susan Hayward), te je otima.

The Conqueror je bio izuzetno skup i prestižan projekt iza koga je stajao tajkun Howard Hughes. Originalno je glavnu ulogu trebao tumačiti Marlon Brando, ali je nju, na svoje inzistiranje, dobio Wayne. Snimanje je, pak, uz velike probleme s vrućinom i nepristupačnim terenom, obavljeno na pustinjskim lokacijama kraj mjesta St. George u državi Utah. Nakon premijere je film imao više nego solidan rezultat na kino-blagajnama, ali je bio izuzetno loše dočekan od strane kritike, pri čemu se najviše isticala loša uloga Waynea koji je bio potpuno neuvjerljiv u liku Džingis Kana. Reputacija filma je s vremenom bila sve gora, tako da ga je 1978. kritičar Michael Medved uveo u svoj znameniti izbor Pedeset najgorih filmova svih vremena.

Danas je, pak, The Conqueror najpoznatiji po kontroverzama vezanim uz posljedice snimanja po glumačku ekipu. Iako su lokacije bile udaljene oko 220 km od poligona gdje su se odvijali američki nuklearni testovi, često se navodilo da su vjetrovi u St. George dovodili radioaktivne padavine. Tokom sljedećih nekoliko godina i decenija su svi vodeći članovi ekipe oboljeli od raka i umrli, a što se dan-danas tumači izloženošću radijaciji. Hughes je, prema nekim navodima, osjećao toliku grižnju savjesti da je za 12 miliona dolara otkupio sve kopije filma i njegovo prikazivanje je omogućeno tek nakon njegove smrti 1979. godine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. „The Conqueror”. The Numbers. Pristupljeno 22. VIII 2011. 

Vanjske veze uredi