Za ostala značenja, vidi The Collector (razvrstavanje).

The Collector (sh. Kolekcionar) je debitantski roman engleskog književnika Johna Fowlesa, originalno objavljen 1963. godine. Naslovni protagonist je Frederick Clegg, skromni, nenametljivi mladić koji radi kao službenik gradske uprave i u slobodno vrijeme se bavi sakupljanjem leptira. Radnja prikazuje kako igrajući sportsku prognozu dobije veliku svotu novaca, te je uloži u kupovinu usamljene kuće u čijem će, posebno uređenom podrumu, zarobljenom držati Mirandu Grey, studenticu Likovne škole Slade koja je dugo vremena bila predmetom njene opsesije.

The Collector
korice prvog izdanja
Autor(i)John Fowles
Dizajn koricaTom Adams
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)horor/triler roman
IzdavačJonathan Cape (UK)
Datum izdanja1963
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica256 (Dell, 1964, meki uvez)

The Collector se sastoji od nekoliko dijelova - prvi prikazuje zbivanja iz perspektive samog Fredericka Clegga, dok je drugi u obliku dnevnika koji za vrijeme svog zarobljeništva piše Miranda Grey, odnosno opisuje neuspješne pokušaje bijega i evoluciju odnosa sa svojim tamničarom. Epilog je, pak, napisan ponovno iz Cleggove perspektive.

The Collector je izazvao pažnju ne samo mračnim i uznemirujućim krajem, nego i tumačenjima kojima predstavlja alegoriju na dramatične društvene promjene u britanskom društvu, koje je konačno počelo uživati plodove poratnog ekonomskom buma te u kome su se počele brisati dotada čvrste granice među društvenim klasama. Fowles je kasnije objasnio kako mu je inspiraciju za radnju i likove pružili tekstovi starogrčkog filozofa Heraklita, odnosno koncept podjele društva na superiornu elitu i inferiorno "mnoštvo" (hoi polloi), ps su se Miranda i Frederick često tumačili kao svojevrsni odraz tih dviju grupa, odnosno roman kao svojevrsno upozorenje da bi njihovo nekontrilirano miješanje moglo imati negativne posljedice. Fowles je zbog toga bio i predmetom optužbi za promoviranje očuvanja društvene nepravde, odnosno fašizma.

Dvije godine kasnije je The Collector postao predmetom ekranizacije, odnosno filma koji je režirao William Wyler, a gdje su glavne uloge tumačili Terence Stamp i Samantha Eggar.

Decenijama kasnije je nekoliko serijskih ubica kao što su Leonard Lake i Charles Ng, odnosno Robert Berdella tvrdili da im je upravo The Collector poslužio kao inspiracija, odnosno poticaj za otmice, silovanja, mučenja i ubistva.

Vanjske veze uredi