The Ballad of Cable Hogue

The Ballad of Cable Hogue (sh. Balada o Cable Hogueu) je američki vestern film snimljen 1970. godine u režiji Sama Peckinpaha, poznat kao najneobičnije, odnosno najatipičnije ostvarenje u njegovoj filmografiji.

The Ballad of Cable Hogue
RežijaSam Peckinpah
Scenario
Uloge
Muzika
FotografijaLucien Ballard
MontažaLou Lombardo
StudioWarner Bros.
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
13. 5. 1970 (1970-05-13)
Trajanje121 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,716.946 $[1]
Bruto prihod5,000.000 $[1]

Naslovni protagonist, čiji lik tumači Jason Robards, je pustolov koga su njegovi drugovi, suočeni sa nedostatkom vode, ostavili usred pustinje da umre od žeđi, a koji igrom slučaja uspije pronađi ne samo vodu, nego i jedini izvor na ruti kojom putuju poštanske kočije. Radnja prikazuje njegova nastojanja da to iskoristi kako bi sagradio stanicu, stekao malo bogatstvo i ljubav lokalne prostitutke (čiji lik tumači Stella Stevens), ali i kako će njegovu idilu na kraju ugroziti kako duhovi prošlosti, tako i budućnost u obliku tehnološkog progresa.

The Ballad of Cable Hogue je Peckinpah snimio odmah nakon svog najpoznatijeg i najuspješnijeg filma Divlja horda. Sa tim je ostvarenjem dijelio osnovni motiv nestajanja Divljeg Zapada u sudaru sa modernom civilizacijom; prilikom snimanja je Peckinpah također okupio najveći dio ekipe iz Horde. Snimanje su, međutim, obilježili problemi uglavnom vezani uz Peckinpahov alkoholizam i sklonost pijančevanju, koja se prenijela i na druge članove ekipe, koji su tako u samoj jednoj večeri u jednom baru uspjeli napraviti račun od 70.000 dolara. Film je sniman sa zakašnjenjem i prekoračenjem budžeta, a zbog čega je studio Warner Bros. na kraju Peckinpahu otkazao dalju suradnju.

Kada se film pojavio u kino-dvoranama, izazvao je veliko razočarenje, jer je po stilu i atmosferi predstavljao gotovo potpunu suprotnost Hordi. U njemu gotovo da nema pucnjave i nasilja, a umjesto toga se radnja i likovi prikazuju sa mnogo humora, a ponekad i na sentimentalan način, a što je uključivalo i muzičke brojeve. Film je imao prilično mlake komercijalne rezultate, te je Peckinpah odlučio napraviti novi stilski zaokret i u Britaniji snimiti mračni i nasilni triler Psi od slame.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 „The Ballad of Cable Hogue”. The Numbers. Pristupljeno 29. VII 2013. 

Vanjske veze uredi