The Asphalt Jungle

film
The Asphalt Jungle

Sterling Hayden na promotivnoj fotografiuji za film
Režija John Huston
Producent Arthur Hornblow Jr.
Scenario Ben Maddow
John Huston
Predložak the novel The Asphalt Jungle; autor:
W. R. Burnett
Uloge Sterling Hayden
Louis Calhern
Jean Hagen
James Whitmore
Sam Jaffe
Muzika Miklós Rózsa
Fotografija Harold Rosson
Montaža George Boemler
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
23. maj 1950 (1950-05-23)
Trajanje 112 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 1,232.000 $[1][2]

The Asphalt Jungle (sh. Džungla na asfaltu) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1950. godine, poznat kao jedan od klasika žanra film noir, ali i najuticajnijih kriminalističkih filmova svih vremena.

Temelji se na istoimenom romanu W. R. Burnetta. Protagonisti su grupa profesionalnih kriminalaca koje je organizirao iz zatvora nedavno pušteni "Doc" Riedenschneider (čiji lik tumači Sam Jaffe) kako bi za račun korumpiranog advokata Alonza Emmericha (čiji lik tumači Louis Calhern) obavili pljačku draguljarnice. Radnja prikazuje kako pljačka uspijeva, ali je pri tome jedan od članova bande ranjen, a što pokreće slijed događaja koji će dovesti do njihovog hvatanja. The Asphalt Jungle se odlikovao izuzetnim realizmom i detaljnim prikazom likova kriminalaca koji su, bez obzira na razlike u obrazovanju i društvenom položaju, prikazani kao gubitnici. The Asphalt Jungle je također poznat i po tome što se u njemu u maloj, ali prilično zapaženoj ulozi Emmerichove "nećake", odnosno ljubavnice, pojavila Marilyn Monroe, koja će ubrzo nakon toga postati velika zvijezda.

The Asphalt Jungle je godine 1961. poslužio kao podloga za kratkotrajnu istoimenu TV-seriju, odnosno za dva remakea - western pod nazivom The Badlanders iz 1958. godine te blaxploitation film Cool Breeze iz 1972. godine.

U literaturi se često navodi kako je The Asphalt Jungle jedan od prvih primjera, odnosno preteča specifičnog podžanra filma pljačke. Neki izvori, pak, navode da je poslužio kao uzor francuskom klasičnom filmu Rififi iz 1955. godine.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 427

Vanjske vezeUredi