Teuderik II (također Teuderih, Theuderic, Theuderich, Theoderic ili Theodoric; francuski: Thierry; 587–613) bio je franački (merovinški kralj Burgundije (595–613) i Austrazije (612–613). Bio je drugi sin kralja Hildeberta II.

Franačko kraljevstvo podijeljeno u skladu sa sporazumom iz Andelota 587. Burgundkso kraljevstvo Guntrama (ružičasto) je naslijedio Hildebert II a potom Teuderik II.

Teuderik se rodio iste godine kada je njegov otac, kralj Austrazije, sklopio sporazum iz Andelota kojim je postao posvojeni sin, odnosno nasljednik svog strica, burgundskog kralja Guntrama. Otac koji je temeljem istog sporazuma naslijedio burgundsku krunu 592. godine, je umro tri godine kasnije. Njegovo kraljevstvo je tada podijeljeno na dva dijela - Austrazija je pripala Teuderikovog starijem bratu Teudebertu II, dok je Burgundija pripala Teuderiku. Odnosi među braćom nikada nisu bili dobri, a tome je pridonijela i njihova baka Brunhilda, koja je, nakon što ju je Teudbert protjerao iz Austrazije, godine 599. pronašla utočište na Teuderikovom dvoru. Sljedeće godine su se nakratko pomirili kako bi zaustavili svog rođaka, neustrijskog kralja Klotara II, ali je savez 605. već propao.

Godine 606. Teuderik se oženio za Ermenbergu, kćer vizigotskog kralja Viterika, ali je brak neslavno propao, te ju je osramoćenu poslao natrag ocu. Protiv Teuderika se sljedeće godine stvorila moćna koalicija Vizigota, Langobarda, Klotara II i Teudeberta, ali je u stvarnosti protiv njega ratovao samo Teudbert, i to sa promjenljivim uspjehom. Godine 611. se sreća okrenula na Teuderikovu stranu; njegov brat je poražen, zarobljen i smješten u samostan gdje je naknadno ubijen po Brunhildinoj naredbi. Tako je Teuderik postao gospodarom najvećeg dijela franačke države. U tom dostignuću, međutim, nije dugo uživao. Već 613. je umro od dizenterije. Pošto nije imao legitimnih muških nasljednika, naslijedio ga je nezakoniti sin Sigebert II, ali je on iste godine ubijen od strane Klotara II.

Izvori uredi

Teuderik II
Rođen/a: 587 Umro/la: 613
Prethodi:
Hildebert II
Kralj Burgundije
595–613
Slijedi:
Sigebert II
Prethodi:
Teudebert II
Kralj Austrazije
612–613