Teodorik II ili Teodorih II je bio vizigotski kralj između 453. i 466. godine. Došao je na vlast pošto je ubio svog brata Turismunda uz pomoć svog brata Frederika i Aecija, vrhovnog rimskog vojskovođe (magister militum). U njegovo doba, Vizigotsko kraljevstvo je imalo sedište u Tuluzu i bilo je u vazalskom odnosu sa Rimskom carstvom. Između 453. i 454. godine car Valentinijan III poslao je vojsku koja se stavila pod vrhovnu komandu Teodorika II, da bi se borila protiv seljaka koji su digli ustanak. Ustanak je veoma brzo ugušen.

Nakon što je Valentinijan III bio ubijen 454. godine, a odmah zatim i njegov naslednik, Petronije Maksim (455), Teodorik je postavio sopstvenog cara: Marka Mecilija Flavija Eparhija Avita.

Iste te godine, Svevi su počeli da napadaju na rimske provincije Betiku, Kartaginijensis i Tarakonensis, tako da je Teodorik 456. godine okupio veliku vojsku sa burgundskim vojnicima pod komandom burgundskog kralja Gundika, koji je bio Teodorikov saveznik. Zajedničkim snagama, naneli su težak poraz Svevima, a svevskog kralja, Rekarija, uhvatitili su i pogubili u decembru 456.

Na svevski tron Teodorik II je postavio Agiulfa sa vojskom koja je bila zadužena da čuva granice od napada Kantabra i Baskona. Takođe je ograničio teritoriju svevske države na mali deo teritorije provincije Galecije (današnja Galicija).

Godine 457. Avita je ubio Ricimer, varvarin regent, a zatim je postavio svog favorita za cara - Julija Majorijana. Teodorik međutim, nije hteo da prizna novog cara, te će pokušati da proširi Vizigotsko kraljevastvo na sever. Međutim, Majorijan je Vizigote potukao, osvojio Arl, a zatim potpisao mir sa Vizigotima koji će trajati tri godine.

Teodorik je takođe napravio kodeks zakona.

Svoj život i vladavinu Teodorik je završio tako što ga je ubio njegov brat i naslednik Eurih, 466. godine.

Spoljašnje veze uredi


Prethodnik:
Turismund
Vizigotski kralj
(453466)
Nasljednik:
Eurih