Ovo je japansko ime; porodično ime je Katayama.

Tetsu Katayama (片山 哲 Katayama Tetsu?, 28. jul 1887 – 30. maj 1978) bio je japanski socijalistički političar koji je od 1947. do 1948. služio kao premijer Japana, postavši prvi socijalist na toj dužnosti.

Tetsu Katayama
片山 哲
33. premijer Japana
Na položaju
24. maj 1947 – 10. mart 1948
MonarhShōwa
GuvernerDouglas MacArthur
PrethodiShigeru Yoshida
SlijediHitoshi Ashida
Lični detalji
Rođenje(1887-07-28)28. 7. 1887.
Tanabe, Japan
Smrt30. 5. 1978. (dob: 90)
Politička strankaDemokratska socijalistička partija (1928–1978)
Ostale političke
afilijacije
Socijalistička partija (prije 1948)
Alma materTokijski carski univerzitet
Religijaprotestantizam (kršćanski socijalizam)
Potpis

Rodio se u porodici japanskih protestanata, a tokom obrazovanja na Tokijskom carskom univerzitetu, gdje je diplomirao pravo, na njegov svjetonazor su snažno uticale kršćanske socijalističke ideje Abea Isooa. Nakon diplome je radio kao advokat, a političku karijeru je započeo 1926. kao generalni sekretar novoosnovane Socijaldemokratske partije. Kada se ona 1932. priključila Partiji socijalističkih masa ušao je u njen izvršni odbor. Kada se ona zbog rata u Kini počela razdvajati na "patriotsku" i pacifističku frakciju, Katayama se priklonio potonjoj te je 1940. iz nje bio izbačen, nakon što se "patriotsko" vodstvo odnijelo prevagu.

Katayama je priliku za nastavak političke aktivnosti dobio tek nakon japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu. Stao je na čelo novoosnovane Japanske socijalističke partije, koja je bila okupljala predratne socijaliste. Na izborima 1947. godine je ona uspjela osvojiti najveći broj mandata u Parlamentu, te je Katsayama uspio sastaviti koalicijsku vladu zajedno sa centrističkom Demokratskom partijom i agrarnom Strankom nacionalne kooperacije. Katayamina je vlada bila prva u skladu sa novim Ustavom Japana, a uživala je i blagoslov američkih okupacijskih vlasti na čelu sa generalom Douglasom MacArthurom. Iako je trajala relativno kratko, uspjela je donijeti niz dalekosežnih reformi, prije svega na polju radnih odnosa, porodičnog prava te uvela niz mjera koje će predstavljati temelj moderne socijalne države u Japanu. Usprkos toga, Katayamine reforme nisu išle dovoljno daleko za lijevo krilo njegove stranke na čelu sa Mosaburom Suzukijem, koji je kao predsjednik budžetskog odbora u Parlamentu u proljeće 1948. uspio ishoditi rušenje njegove vlade. Novu je vladu preuzeo vođa Demokratske stranke Hitoshi Ashida, ali se ona održala tek nekoliko mjeseci.

Katayama je poslije djelovao kao član desne, odnosno umjerene frakcije socijalista, koji su sve vrijeme ostali u opoziciji. Nakon što je godine 1960. došlo do konačnog raskola stranke na lijevo i desno krilo, Katayama se priključio potonjima i Demokratskoj socijalističkoj partiji. Kao njen zastupnik se zalagao za održavanje poratnog pacifističkog Ustava, ali ulazak Japana u buduću svjetsku federaciju svih država. Političku karijeru je okončao nakon što 1963. nije uspio biti izabran u Parlament.

Izvori uredi