Angst essen Seele auf

(Preusmjereno sa Svi drugi se zovu Ali)
Angst essen Seele auf
Režija Rainer Werner Fassbinder
Producent Rainer Werner Fassbinder
Scenario Rainer Werner Fassbinder
Uloge
Muzika Rainer Werner Fassbinder
Fotografija Jürgen Jürges
Datum(i) premijere
5. mart 1974 (1974-03-05)
Trajanje 89 min.
Zemlja  Zapadna Njemačka
Jezik njemački

Angst essen Seele auf (sh. Strah izjedati dušu[lower-alpha 1]), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Svi drugi se zovu Ali je zapadnonjemački igrani film snimljen 1974. godine u režiji Rainera Wernera Fassbindera. Predstavlja svojevrsni remake hollywoodske melodrame All That Heaven Allows iz 1955. godine. Protagonistica, čiji lik tumači Brigitte Mira, je Emmi Kurowski, 60-godišnja münchenska udovica koja, sticajem okolnosti, upozna dvadeset godinam mlađeg marokanskog gastarbajtera po imenu Ali (čiji lik tumači tadašnji Fassbinderov ljubavnik El Hedi ben Salem) te sa njime započinje ljubavnu vezu. Radnja prikazuje kako njihova veza izaziva zgražanje i negodovanje Emmine porodice i okoline, ali kako prava iskušenja nastaju tek kada počnu živjeti zajedno i shvate koliko su, zapravo, različiti.

Fassbinder je korijen zapleta za film imao u priči koju kazuje jedan od likova njegovog filma Američki vojnik iz 1970. godine. Ali je snimljen u roku u dva tjedna, a hiperproduktivni i radoholičarski Fassbinder ga je zamislio kao svojevrsnu "stilsku vježbu" u pauzi snimanja filmova Martha i Effie Brist. Usprkos toga, zbog svoje društvene angažiranosti, odnosno kritike rasističkih predrasuda i tinjajuće ksenofobije u njemačkom društvu, brzo je stekao izuzetan ugled, te se danas smatra jednim od najboljih ostvarenja Fassbinderove filmografije.

Godine 2002. je poslužio kao inspiracija za kratki igrani film Angst isst Seele auf, koji se također bavi temom rasizma u njemačkom društvu.

UlogeUredi

NapomeneUredi

  1. Doslovni prijevod. Pravilan izraz za "Strah izjeda dušu" na njemačkom je "Angst isst die Seele auf". Naslov je namjerno gramatički neispravan, odnosno napravljen je onako kako bi ga izgovorio naslovni protagonist, koji slabo govori njemački.

Vanjske vezeUredi