El Hedi ben Salem

El Hedi ben Salem (1935 - 1976) bio je marokanski glumac, najpoznatiji po nastupima u filmovima njemačkog sineasta Rainera Wernera Fassbindera, kome je također bio višegodišnji homoseksualni ljubavnik.

El Hedi ben Salem
Biografske informacije
RođenjeEl Hedi ben Salem m'Barek Mohammed Mustafa
o. 1935
Tunis
Smrt1976. (dob: 40–41)
Nîmes, Francuska
PseudonimSalem El Hedi
Salem El Heïdi
El Hedi Ben Salem
Elhedi Ben Salem
PartnerRainer Werner Fassbinder
Djeca5
Opus
Djelatni period1971–1973
Znamenite uloge

Rodio se u Tunisu, gdje mu se bio doselio otac, rodom iz Maroka. Porodica mu je bila relativno imućna, te je dobio dobro obrazovanje. Kada je imao 15 godina, oženio se za 13-godišnju Alžirku koja će mu roditi petoro djece. Kako bi uzdržavao porodicu, u dobi od 18 godina je po prvi put otišao u Francusku gdje je radio u tvornici; povremeno se vraćao u Tunis kako bi posjećivao porodicu.

Fassbindera je, prema nekim navodima, upoznao 1971. godine u jednoj pariškoj gej sauni. Njih dvojica su započeli strastvenu ljubavnu vezu, te ga je Fassbinder, koji će ga kasnije opisivati kao "kulturno čudo", počeo angažirati u svojim filmovima. Njegova najpoznatija uloza je marokanski imigrant Ali u znamenitoj melodrami Svi drugi se zovu Ali, gdje je Fassbinder dobro iskoristio to što Salem nije dobro poznavao njemački jezik. Njih dvojica su pozvali dvoje El Hedijevih sinova da žive sa njima, ali se život dvojice ljubavnika, kojima su dominirale sklonost alkoholu i drogama, nije pokazao dobrim po njih; mlađi Abd del Kader se nakon šest mjeseci vratio u Alžir, a stariji Hamdan je završio kod skrbnika, a kasnije i u popravnom domu.

El Hediju je, osim sklonosti alkoholu i drogama, privatni život zakomplicirala i temperamentni karakter. U zimu 1973/74. je prilikom jedne svađe trojicu ljudi isjekao nožem. Doznavši kako se protiv njegovog ljubavnika vodi kazneni postupak, Fassbinder ga je preko granice krišom prevezao u Francusku. Tamo se El Hedi počeo uzdržavati kriminalom, te je opljačkao draguljarnicu jednog svog rođaka. Uhapšen je te je umro u pritvoru; prema nekim izvorima je uzrok bio srčani udar koji ga je pogodio prilikom nogometne utakmice, a prema drugima je u ćeliji izvršio samoubistvo vješanjem.

Fassbinderu se godinama nitko nije usudio reći o El Hedijevoj sudbini. Za nju je doznao tek neposredno pred vlastitu smrt. Querrelle, jedan od njegovih posljednjih filmova, posvećen je uspomeni na El Hedija.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi