Klara Asiška

(Preusmjereno sa stranice Sveta Klara Asiška)

Sveta Klara Asiška (16. jul 1194. – 11. avgust 1253.) bila je osnivačica ženskog franjevačkog reda koji je po njoj nazvan "klarise".

Sveta Klara Asiška

Detalj koji prikazuje Svetu Klaru na fresci (1312–20) koju je naslikao Simone Martini u Donjoj bazilici sv. Franje u Assisiju
Djevica
Rođen/a (1194-07-16)16. 7. 1194., Assisi
Umro/la 11. 8. 1253. (dob: 59), Assisi
Štuje se u Rimokatolička crkva, Anglikanska zajednica, Luteranska crkva
Kanoniziran/a 26. septembar 1255, Rim
Glavno svetište Bazilika Santa Clara, Assisi
Kalendar svetaca 11. august
12. august (1255–1969)
Atributi pokaznica, pyx, uljanica, habit Klarisa
Zaštitništvo bolest oka, zlatari, pranje rublja, vezenje, pozlaćivanje, dobro vrijeme, ,Santa Clara Pueblo, telefoni, telegrafi, televizija

Biografija uredi

Klara je rođena 1194. godine u Asiziju. Bila je devojka aristokratskog roda i, kao takva, predodređena za politički brak. U osamnaestoj godini pobegla je od takvog života i postala sledbenik i blizak prijatelj Franje Asiškog. Zavolela je život u siromaštvu i 1212. godine se zatvorila u strogi manastir sv. Damjana u blizini Asizija. Uz Franjinu pomoć, Klara je osnovala drugi, ženski franjevački red - Klarise. Godinama se borila protiv papske kurije da prihvate Pravilo sv. Benedikta za monahinje i da traži izvor prihoda za manastir na koji bi se mogla osloniti. Dva dana pre Klarine smrti, papa Aleksandar je odobrio pravilo koje je sastavila i koje naglašava franjevački princip ličnog i zajedničkog siromaštva, ali koje se sprovodi u zatvorenom okruženju.

O Klari su ispredane brojne legende među kojima je i ona koja opisuje da je Klara uspela oterati Saracene koji su napali Asizi noseći u rukama piksidu, posudu za hostije. Katolička crkva slavi Klaru 11. avgusta.

Vanjske veze uredi