Studio B je naziv za radio i televizijsku kuću u Beogradu.

Radio Televizija Studio B
TipTelevizijska mreža
DržavaSrbija
DostupnostBeograd, regionalna frekvencija
Početak
emitovanja
1. april, 1970 - Radio,
28. mart, 1990 - Televizija
Vebsajtwww.studiob.rs

Radio Studio B je 1. aprila 1970. osnovala grupa novinara dnevnog lista "Borba", kao prvu stanicu izvan sistema državnih elektronskih medija. Uređivačka politika je bila potpuno revolucionarna za to vreme - gradski radio sa mnogo muzike i maksimalno tri minuta govora između dve muzičke numere. Već 1971. pokrenut je i Drugi program na srednjim talasima i to prevashodno muzički, sa vestima na svaki sat. Kasnije je pokrenut i Treći program, sa isključivo ozbiljnom muzikom, a osnovani su i produkcija gramofonskih ploča i produkcija TV reklama.

U osamdesetim godinama 20. veka zaštitni znak Studija B bio je pesnik i pisac "za malu i veliku decu" Duško Radović. Njegovi aforizmi i humorističko-satirični komentari u čuvenoj emisiji "Beograde, dobro jutro" bili su iskren i topao pogled sa 21. sprata "Beograđanke" na Beograd i Beograđane. Drugi znak prepoznavanja Studija B je takođe iz Jutarnjeg programa - Đoko Vještica, novinar, urednik i voditelj koji je uspostavio nove standarde komunikacije sa komunalnim preduzećima direktnim uključenjima njihovim rukovodilaca u program i nimalo nežnim propitivanjem o stanju komunalnih sistema.

Nezavisna televizija "Studio B" prvi put je pokrenuta 28. marta 1990. godine, ali su joj tadašnje vlasti ubrzo zabranile rad. NTV Studio B ponovo kreće 19. novembra 1990. kao jedina stanica sa uređivačkom politikom potpuno drugačijom od tadašnjih državnih medija. U to vreme je Studio B postao privatno akcionarsko društvo. Sledeći pokušaj gašenja Studija B bio je 9. marta 1991. kada su režimu smetale slike sa ulica Beograda na kojima se dešavao prvi veliki opozicioni protest. Studio B ipak nije bio ugašen, ali su kasnije vršeni veliki pritisci na njegove poslovne partnere i oglašavače.

Od 1996. osnivačka prava nad Studijom B preuzima Skupština grada Beograda (tada pod kontrolom socijalista), a time i pravo da imenuje rukovodstvo, što je dovelo do odlaska jednog broja poznatih novinara. Deo njih se vraća 1997. posle promene gradske vlasti, ali potom opet dolazi do velikog političkog upliva u novinarski posao, što je kulminiralo 17. maja 2000. Tada je oružanom policijskom akcijom Studio B zauzet, raspuštena dotašnja uređivačka ekipa i dovedeni novinari prorežimskih medija, koji su od RTV Studio B napravili "4. kanal državne televizije". Što je trajalo do petooktobarskih promena 2000 promena, kada Studio B ponovo postaje gradska televizija.

Danas Studio B u svom sistemu ima:

  • TV Studio B - 24 sata programa, sa vestima, kontakt i talk show programima, muzikom, filmovima, serijama i dokumentarnim programima, sa oko 3 miliona gledalaca u krugu od 100 km oko Beograda Zvanični sajt Studija B
  • Radio Studio B - 24 sata programa, sa vestima, kontakt i talk show programima i alternativnom muzikom Zvanični sajt Radio stanice Studio B