Stećak u Baljvinama

Stećak u Baljvinama, opština Mrkonjić Grad, Bosna i Hercegovina. Nekropola je i nacionalni spomenik BiH. [1]

Lokacija uredi

Naselje Baljvine nalaze se pod planinom Čemernicom, visoko iznad kanjona Vrbasa kod Crne Rijeke, udaljeno od Mrkonjić-Grada oko 15 km  na sjeveroistok. Položaj Baljvina reljefom je izolovan od saobraćajnica, a u blizini puta Banjaluka- Jajce. Stećak se nalazi usred zaseoka Kocelji, selo Donje Baljvine,

Opis uredi

O stećku nema pisanih podataka. Potiče iz perioda XIV-XV vijeka.

Stećak je ograđen, stoji usamljen na kraškoj livadi-pašnjaku velikoj 3 hektara. Okolo su kuće i makadamski put. Zato mještani kažu da stoji  "na srid sela", i vjerovatno ga zato posebno tretiraju, tj. štite. Mještani govore "čuči na srid sela od kako je Boga i svita, pa neka ga i sad...". Njihov iskaz svjedoči o njegovoj drevnosti i nejasnom strahopoštovanju koje kod mještana izaziva.

Stećak je u obliku  sanduka dimenzija:1.6x0.70x1.25 m, pri dnu malo sužen. Isklesan je od tvrdog lokalnog krečnjaka.

Orijentisan je dužom osom u pravcu zapad-istok. Duže strane su ukrašene: južna - velikim, skoro zatvorenim prstenom "polumjeseca". Sjeverna strana je ukrašena istim motivom polumjeseca, nešto manjim od onog na južnoj strani. U istočnom gornjem uglu je mala rozeta. Ukrasi su precizno isklesani u plitkom reljefu na gornjoj polovini stećka.

Literatura uredi

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: “Veselin Masleša“, 1982. STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST
  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. STEĆCI, KATALOŠKO-TOPOGRAFSKI PREGLED
  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Zemaljskog muzeja, knjiga III, 1964.Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine.

Reference uredi

  1. „Stećak u Baljvinama”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 12. 2016.