Spomenik borcima NOR-a na Ilidži

Spomenik borcima NOR-a na Ilidži, ili spomen-kosturnica, na Ilidži, je nacionalni spomenik BiH. [1] Spomen-kompleks čine pristupne staze, bazen/fontana i sam spomenik.

Spomenik borcima NOR-a na Ilidži

Nalazi se u Velikom parku uz pješačku stazu šetališta Velika aleja prema Vrelu Bosne.

Kosturnicu su podigli građani Ilidže 1961. godine. Autor je kipar Peter Krstić iz Beograda. Na spomeniku ispisano je devedesetdevet imena poginulih boraca NOB-a sa teritorije opštine Ilidža. Među njima su i dva Narodna heroja: Ravijojla Janković i Gliša Janković, oboje iz naselja Osjek.

Opis uredi

Spomenik ima formu slova „U“ ukupne površine 11 x 8,90 metara. Građen je od betona, obložen bračkim kamenom u kojem je isklesan friz postavljen na kvadar obložen jablaničkim granitom.

Podrazumijeva dva vizuelno jednaka upečatljiva elementa: kubus sa imenima nastradalih i kvadar koji nosi friz. Oba elementa su na platformi koja pokriva kosturnicu.

Pripada modernoj arhitekturi i podrazumijeva kombinovanje čistih, pravolinijskih formi. Autor je stvorio iluziju lebdeće, pravougaone, horizontalno postavljene plohe iz koje izbija vertikalna, vizuelno monolitna ploha.

Reference uredi

  1. „Spomenik palim borcima NOR-a na Ilidži”. kons.gov.ba. Arhivirano iz originala na datum 2022-06-03. Pristupljeno 9. 9. 2017.