Solomonov hram (hebrejski: בית המקדש, transliteracija Beit HaMikdash), također poznat pod nazivom Prvi Hram, je, prema Bibliji, bio prvi hram drevne religije Izraelita u Jeruzalemu. Neki moderni historičari, zbog nedostatka arheološkoih dokaza, sumnjaju u njegovo postojanje.

Umjetnički prikaz Hrama (crtež Christiaana van Adrichema (1584).)

Prema Bibliji, hram je služio kao glavno vjersko središte, mjesto obreda i žrtvovanja poznato kao korbanot u drevnom judaizmu. Hram je dovršen u 10. vijeku pne., a uništili su ga Babilonci godine 586. pne. poslije osvajanja Jeruzalema. Na istom mjestu u Jeruzalemu je podignut novi hram, koji je postojao između 516. pne. i 70. n.e., a poznat je kao Drugi Hram.

Hramsko svetiste se sastojalo iz tri osnovna djela. Vanjski dio je bio dvoriste gdje se obavljalo zrtvovanje i dostupno je bilo svim Izraelitima koji su donosili priloge za zrtvu. Iz dvorista u unutrasnjost hrama su imali pristup samo svestenici. Prvi dio hrama poznat kao svetinja imao je kadionik, svijecnjake i stolove za beskvasne kruhove. Drugi dio hrama u koji se moglo uci samo iz svetinje bio je ogradjen zastorom i poznat je kao svetinja nad svetinjom. Taj dio je bio dostupan samo glavnom svesteniku i to jednom godisnje. U svetinji nad svetinjom se nalazio po navodu Biblije kovceg zavjeta (zavjetni kovceg)sa kerubinima. Po istim navodima u kovcegu su se nalazili: Mojsijeve ploce sa zapovijedima, Aronov stap i zdjelica sa manom.

Eksterni linkovi uredi

Opće reference
Websiteovi