Socijaldemokratska partija Srbije

Ne treba mešati sa Socijaldemokratska partija (Srbija) i Srpska socijaldemokratska partija.


Socijaldemokratska partija Srbije (skraćeno: "SDP Srbije") je većinska registrovana politička stranka u Republici Srbiji. Ona je na izborima 2012. osvojila 9 mandata u Narodnoj skupštini na listi „Izbor za bolji život“. Njen osnivač i predsednik je trenutni potpredsednik vlade, ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija i šef Koordinacionih timova za saradnju sa Haškim tribunalom i za Jug Srbije, osnivač i dugogodišnji lider Sandžačke demokratske partije, Rasim Ljajić.

Socijaldemokratska partija Srbije
SDPS
Predsednik Rasim Ljajić
Potpredsednici Gordana Predić,
Miladin Kovačević,
Jug Radivojević
Predsednik Izvršnog odbora funkcija upražnjena
Koalicija Izbor za bolji život — Boris Tadić
Osnovana 2009
Država  Srbija
Zvanične novine Socijaldemokratija
Mladi ogranak Omladina SDP Srbije
Ideologija Socijaldemokratija,
Socijalni liberalizam.
Politička pozicija Levi centar
Narodna skupština
10 / 250
internet stranica

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora martu 2014. godine Socijaldemokratska partija Srbije u kolaiciji ALEKSANDAR VUČIĆ - BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO (Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove, Pokret socijalista) osvaja deset poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, predsednik SDP-a Srbije Rasim Ljajić postaje potpredsednik vlade i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije.

Ideje i zalaganja uredi

Socijaldemokratska partija Srbije zalaže se za socijalnu pravdu i humanije društvo jednakih šansi uz angažovanje razumnih, poštenih i radnih ljudi. Društvo socijalne prave mogu da stvaraju oni koji razumeju i poštuju njen značaj i koji istrajavaju u radu i opštem dobru stav je partije.

SDP Srbije smatra da se socijalna pravda postiže odgovornošću u javnim poslovima i brigom za ljude. Zbog toga u Srbiji zalaganje za socijalnu pravdu znači i zalaganje za politku sa ljudskim likom, odnosno SDP Srbije se zalaže za prava radnika, u ostvarivanju socijalne sigurnosti i brige o nezaposlenima, uvažavanje penzionera, dostojanstveniji status srednje klase, ravnopravniji položaj žena i participiranju marginalnih i ranjivih grupa i procesa odlučivanja.

Odgovornošću u javnim poslovima stvaraju se uslovi koji omogućavaju zaposlenost, razvoj mera socijalne zaštite ljudi koji ne rade, širenje socijalne sigurnosti i garantovanje pravične zarade i sigurne uslove rada.

SDP Srbije želi da ispravi nepravdu koju čini velika razlika između „imati“ i „nemati“, SDP Srbije se zalaže za takvu redistribuciju uloge države koja će obezbediti jednakost šansi. SDP Srbije smatra da čak i siromašna država poput naše mora da nađe mehanizme kojima će regulisati da i oni lošestojeći dobijaju svoju šansu i pomognu i sebi i društvu.

U osnovi ostvarivanja socijalne pravde u Srbiji leži uvažavanje i kompromis koje omogućava socijalni dijalog. SDP Srbije stoji na stanovištu da je socijalni dijalog svih društvenih faktora od ključne važnosti za izgradnju boljeg i humanijeg društva.

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi