Mrki medvjed

(Preusmjereno sa stranice Smeđi medved)

Deki (lat. Ursus arctos) je zvijer iz porodice medvjeda. Ova vrsta ima više podvrsta – između ostalih, to su evropski mrki medvjed (U. a. arctos), grizli (U. a. horribilis) i kodijak (U. a. middendorffi) – koje nastanjuju Evroaziju i Sjevernu Ameriku. Danas je u Zapadnoj Evropi gotovo istrijebljen, a preostale populacije su male i međusobno odvojene.

Mrki medvjed
Mrki medvjed (Ursus arctos)
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Ursidae
Rod: Ursus
Vrsta: U. arctos
Dvojni naziv
Ursus arctos
Linnaeus, 1758
Stanište mrkog medvjeda po podvrstama
Mrki medvjed u zagrebačkom zoološkom vrtu

Stanište uredi

Nekad je mrki medvjed živio u cijeloj Evroaziji i Sjevernoj Americi osim Islanda i sredozemnih otoka Sardinije, Korzike i Cipra. Danas je praktički istrijebljen u Zapadnoj Evropi, a živi u Centralnoj i Istočnoj Evropi, te Skandinaviji. Na prostorima Balkana rijetka je i zaštićena vrsta. Široko je rasprostranjen u Sibiru (Rusija), zapadnoj Kini, te Jugozapadnoj Aziji (Iran, Turska i Kavkaz).

Osnovne karakteristike uredi

  • Visina do ramena: 1,2 – 1,8 metara
  • Visina u uspravnom položaju: 2,2 – 3,8 metra
  • Dužina tijela: 2 – 3,3 metra
  • Težina: mužjaci 150 – 1100 kg, ženke 100 – 450 kg

Opis i prehrana uredi

Mrki medvjed ima zdepasto tijelo koje završava kratkim repom, šiljatu njušku, zaobljene uši i oštre zube. Može odvući plijen težak 300 kilograma. Po prehrani je svežder. Hrani se drugim životinjama (kukcima, ribama, strvinom i malim sisavcima) jagodama i travom, a katkad i većim životinjama, npr. jelenima i bizonima. Mrki medvjedi teže od 150 kg (evropski mrki medvjed) do 1100 kg (grizli), a dugi su od 2 do 3,3 metara. Kada se usprave na stražnje noge mogu biti visoki do 380 centimetara. U ramenima su visoki od 100 do 180 cm, a ljeti se udebljaju za 180 kg. Prosječni teritorij svake jedinke iznosi 250 kvadratnih km, a ove životinje vode usamljenički život (osim doba parenja koje počinje u kasnom svibnju a završava u ranom srpnju). Ne spava pravi zimski san jer se lako može probuditi.

Razmnožavanje uredi

Ženke su sposobne razmnožavati se u dobi od 5 do 7 godina, a mužjaci nekoliko godina kasnije. Obično se kote dva mladunca (katkad samo jedan ali i više od 2) koji su slijepi.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Mrki medvjed
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Mrki medvjed
 Wikivrste imaju podatke o: Mrki medvjed