Sisseton, jedno od 7 izvornih plemena saveza Sedam svetih vatara vijeća Siouxa ili Oceti Sakowin, nastanjenih u 19. stoljeću na u dolini sjevernog Mississippija. Sissetoni su porijeklom od plemena poznatog kao Isanti ili Issati (Santee Sioux), i iz šire grupe Sioux, koji su govorili d-dijalektom jezika Sioux, i kolektivno se nazivaju Dakota. Danas su sa Wahpeton Indijancima nastanjeni (pod imenom Sisseton-Wahpeton Sioux Tribe) na rezervatu Sisseton ili Lake Traverse, u Južnoj Dakoti, i dio na rezervatu Devil’s Lake u Sjevernoj Dakoti.

Ime uredi

Ime Sisseton dolazi iz dakota jezika , od sisitoňvaň, iz sisiň =besmeared, slimy + tcňwaňyaň, =to make a village, dwell at a place. Hodge njihovo ime prevodi sa 'lake village'. Morgan, koji ga speluje i kao 'Sis- se’-to-wan' držao je da označava ‘Village of the Marsh’ (ili selo iz močvare). Postojao je za njih i naziv Chongaskethon ili Chongasketon, odnosno Dog, ili Wolf pleme (od chonga koja među ovim narodima u tadašnje vrijeme znači 'dog' ili 'wolf' .

Bande uredi

Dorsey (1882.) navodi sljedeće bande Sissetona: Amdowapuskiyapi, Basdecheslini, Chanshdachikana, Kapozha, Ohdihe, Okopeya i Tizaptan. E. Ashley,u pismu Dorseyu (1884), navodi bande koje mu je naveo poglavica Sleepyeye, s izuzećem posljednje, to su: Chankute, Itokakhtina, Kakhmiatonwan, Keze, Maniti, Witawaziyataotina. Pike (1811) i Long (1824), spominju svega dvije bande Miakechakesa, ili Sisseton proper i Kahra. Neke druge skupine koje se navode nisu identificirane, a imena su im: Traverse des Sioux, Wabey, Mechemeton, Red Iron, Little Rock.

Povijest uredi

Prvo spominjanje ovog plemena vjerojatno potječe od Louis Hennepina, najpoznatijeg istraživača sjevernoameričkih divljina. On ih nalazi 1680. zajedno sa ostalim plemenima Issati (Isanyati ), Nadouessans Tinthonha (Teton), Oudebathon (Wahpeton) ili River people i drugima u blizini jezera Mille Lacs u Minnesoti, ali ih na karti pogrešno locira u regiji jezera Rainy Lake. Hennepin ih naziva i Chongaskethon i kaže da su podijeljeni na dvije skupine. Zebulon Montgomeri Pike, američki istraživač i vojni časnik koji je tragao za izvorom Mississippija naziva ih imenom Sussitongs i dijeli na dvije skupine, jedna je Cawrees (Kahra) pod vodstvom poglavice Wuckiew Nutch ili Tonnerre Rouge, a druga Sussitongs proper, koju je vodio Wacantoe. Obje bande naseljene su od Roche Blanche do Lac de Gross Roche na rijeci St. Peters (danas se ova rijeka zove Minnesota), a lovište im se širilo na istok do Mississippija. Tonnerre Rouge ili prevedeno Red Thunder (Wackhawendutah), bio je "first chief of all the Sioux", a ne samo Sissetona. On se rodio negdje 1740. ili 1741. i umro 1822., a Pike ga je sreo 1806. godine. Za njih kaže da su izvrsni lovci i ratnici. Ekspedicija Lewisa i Clarka nalazi ih na rijeci Minnesoti i procjenjuju da imaju 200 ratnika, a ukupnu populaciju na 800. Prema Neillu ima ih 2,500 (1853.), ali taj je broj vjerojatno obuhvaćao i njihove prve susjede i rođake Wahpetone čija je zajednička populacija na Lake Traverse 1886. iznosila 1,496. Plemena Sisseton i Wahpeton i danas žive zajedno. Godine 1909. oba plemena broje na agenciji Sisseton u Južnoj dakoti 1,936 duša, i 980 u Južnoj Dakoti gdje su uključeni Sisseton, Wahpeton i Pabaksa ili Cuthead Sioux (jedna banda Yanktonai Siouxa).

Vanjske poveznice uredi