Servia (grčki: Σέρβια, srpski: Србица) je naseljeno mjesto gradskog tipa u Periferiji Zapadna Makedonija, prefektura Kozani, Grčka.

Od 2011. dio je općine Servia-Velvendo čije je i administrativno sjedište (do tada je pripadalo istoimenoj posebnoj općini Servia). Naselje se nalazi na zapadnim obroncima planine Kambunice, odnosno uz desnu obalu rijeke Bistrice.

Po popisu stanovništva iz 2011. u naselju je živjelo 3 540 stanovnika.

PovijestUredi

U knjizi O upravljanju carstvom koja se pripisuje bizantskom caru Konstantinu VII. Porfirogenetu iz 10. stoljeća se navodi da su ovaj grad osnovali Srbi. Ivan Tomko Mrnavić u knjizi Život Svetog Save spominje da je Sveti Sava u ovom gradu bio katolički biskup [1]. Spiridon Gopčević u putopisnoj knjizi Stara Srbija i Makedonija navodi podatak da su u Serviji Srbi pogrčeni, ali da u okolici ima još devet srpskih sela. [2]

IzvoriUredi

  1. Tomko Mrnavić, Ivan; Veselin Čajkanović (1939). Život Svetoga Save episkopa, sina Simeona Stefana kralja Raške, od Ivana Tomka Mrnavića, str. 11.. Beograd: Srpska kraljevska akademija. 
  2. Gopčevič, Spiridom (1890). Stara Srbija i Makedonija, str. 150.. Beograd. https://www.scribd.com/document/88402383/Spiridon-Gop%C4%8Devi%C4%87-Stara-Srbija-i-Makedonija.