Santa Fe Trail (film)

Santa Fe Trail (sh. Staza Santa Fea) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1940. godine u režiji Michaela Curtiza. Protagonisti, koje tumače Errol Flynn i Ronald Reagan, su J.E.B. StuartJeb Stuart i George Armstrong Custer, južnjački i sjevernjački pitomac West Pointa koji su nakon diplomiranja 1854. godine poslani na vojnu službu u teritoriju Kansas. Radnja prikazuje kako tamo ulaze u sukob sa fanatičnim abolicionistima na čelu sa Johnom Brownom (čiji lik tumači Raymond Massey), koji su, nastojeći ukinuti ropstvo, izazvali masovno krvoproliće.

Santa Fe Trail
slijeva nadesno: Guinn 'Big Boy' William, Alan Hale Senior, Ronald Reagan i Errol Flynn u sceni filma
RežijaMichael Curtiz
ProducentHal B. Wallis
ScenarioRobert Buckner
Uloge
MuzikaMax Steiner
FotografijaSol Polito
MontažaGeorge Amy
StudioWarner Bros. Pictures
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
28. 12. 1940 (1940-12-28) (SAD)
Trajanje110 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1 mil. $[1]
Bruto prihod2,147.663 prodanih kino-ulaznica (Francuska, 1947)[2]
Santa Fe Trail

Santa Fe Trail je predstavljao jedan od najpopularnijih i najuspješnijih filmova u karijeri budućeg predsjednika Reagana, ali je kasnije postao predmetom žestokih kritika ne samo zbog izvrtanja i ignoriranja historijskih činjenica (Stuart i Custer, koji će se proslaviti na suprotnim stranama u građanskom ratu, se u stvarnosti nikada nisu sreli) nego i zbog prikazivanja boraca za ukidanje ropstva kao "subverzivaca" i fanatičnih terorista, odnosno da je građanski rat bio tragedija koja se mogla i morala izbjeći. Takav stav se ponekad tumači kontekstom Drugog svjetskog rata u koji SAD još uvijek nisu ušle, odnosno nastojanjem Jacka Warnera, šefa studija Warner Bros. da promovira koncept nacionalnog zajedništva, odnosno napravi film koji bi prikazom zbivanja pred građanski rat zadovoljio i publiku na Sjeveru i Jugu.

Ponekad se zbog sličnosti teme, likova i Flynnovog nastupa Santa Fe Trail miješa sa filmom They Died with Their Boots On snimljenim sljedeće godine.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Glancy, H. Mark. "Warner Bros film grosses, 1921–51." Historical Journal of Film, Radio and Television. March 1995.
  2. Podaci o gledanosti filmova u Francuskoj 1947. godine na Box Office Story

Vanjske veze uredi