Santa Fe Trail (film)

Santa Fe Trail

slijeva nadesno: Guinn 'Big Boy' William, Alan Hale Senior, Ronald Reagan i Errol Flynn u sceni filma
Režija Michael Curtiz
Producent Hal B. Wallis
Scenario Robert Buckner
Uloge
Muzika Max Steiner
Fotografija Sol Polito
Montaža George Amy
Studio Warner Bros. Pictures
Distribucija Warner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
28. decembar 1940 (1940-12-28) (SAD)
Trajanje 110 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 1 mil. $[1]
Bruto prihod 2,147.663 prodanih kino-ulaznica (Francuska, 1947)[2]

Santa Fe Trail (sh. Staza Santa Fea) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1940. godine u režiji Michaela Curtiza. Protagonisti, koje tumače Errol Flynn i Ronald Reagan, su J.E.B. StuartJeb Stuart i George Armstrong Custer, južnjački i sjevernjački pitomac West Pointa koji su nakon diplomiranja 1854. godine poslani na vojnu službu u teritoriju Kansas. Radnja prikazuje kako tamo ulaze u sukob sa fanatičnim abolicionistima na čelu sa Johnom Brownom (čiji lik tumači Raymond Massey), koji su, nastojeći ukinuti ropstvo, izazvali masovno krvoproliće.

Santa Fe Trail

Santa Fe Trail je predstavljao jedan od najpopularnijih i najuspješnijih filmova u karijeri budućeg predsjednika Reagana, ali je kasnije postao predmetom žestokih kritika ne samo zbog izvrtanja i ignoriranja historijskih činjenica (Stuart i Custer, koji će se proslaviti na suprotnim stranama u građanskom ratu, se u stvarnosti nikada nisu sreli) nego i zbog prikazivanja boraca za ukidanje ropstva kao "subverzivaca" i fanatičnih terorista, odnosno da je građanski rat bio tragedija koja se mogla i morala izbjeći. Takav stav se ponekad tumači kontekstom Drugog svjetskog rata u koji SAD još uvijek nisu ušle, odnosno nastojanjem Jacka Warnera, šefa studija Warner Bros. da promovira koncept nacionalnog zajedništva, odnosno napravi film koji bi prikazom zbivanja pred građanski rat zadovoljio i publiku na Sjeveru i Jugu.

Ponekad se zbog sličnosti teme, likova i Flynnovog nastupa Santa Fe Trail miješa sa filmom They Died with Their Boots On snimljenim sljedeće godine.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Glancy, H. Mark. "Warner Bros film grosses, 1921–51." Historical Journal of Film, Radio and Television. March 1995.
  2. Podaci o gledanosti filmova u Francuskoj 1947. godine na Box Office Story

Vanjske vezeUredi