George Armstrong Custer

George Armstrong Custer (5. prosinca 1839. - 25. lipnja 1876.) bio je američki časnik i zapovjednik konjice tijekom američkog građanskog rata i ratova sa Indijancima.

George Armstrong Custer
Potpukovnik George Armstrong Custer
Potpukovnik George Armstrong Custer
Potpukovnik George Armstrong Custer
Biografske informacije
Rođenje 5. prosinca 1839.
New Rumley, Ohio
Smrt 25. lipnja 1876.
Little Bighorn, Montana
Državljanstvo Amerikanac
Supruga Elizabeth Bacon Custer
Karijera
Služba 1861. - 1876.
Čin General bojnik dobrovoljaca

Potpukovnik regularne vojske

Ratovi Američki građanski rat
Važnije bitke Prva bitka kod Bull Runa
Bitka kod Antietama
Bitka kod Chancellorsvillea
Bitka kod Gettysburga
Bitka kod Five Forksa
Bitka kod Little Big Horna
Vojska Oružane snage SAD-a
Rod vojske Konjaništvo
Zapovijedao 7. konjička pukovnija

Odrastajući u Michiganu i Ohiou, Custer je stupio na vojnu akademiju West Point 1858., gdje je diplomirao kao posljednji u svojoj klasi. Međutim, izbijanjem Američkog građanskog rata pozvan je služiti u vojsci Unije.

Tijekom građanskog rata stekao je veliku slavu. Sudjelovao je u prvoj bitci kod Bull Runa, a njegovoj karijeri su pomogla poznanstva sa nekoliko važnih časnika. Pokazao se kao učinkovit zapovjednik konjice u bitci kod Gettysburga 1863. god. Bio je promaknut u privremeni čin general-bojnika, da bi na kraju rata bio vraćen na svoj čin satnika. Pri završetku kampanje kod Appomattoxa, u kojoj su njegovi vojnici odigrali ključnu ulogu, Custer je bio prisutan na predaji generala Roberta E. Leeja.

Nakon građanskog rata bio je poslan boriti se u indijanskim ratovima te je bio promaknut u čin potpukovnika. Katastrofalan ishod njegove konačne bitke zasjenio je sve njegove dosadašnje uspjehe. Custer i svi njegovi ljudi poginuli su 1876. u bitci na Little Bighornu boreći se protiv ujedinjenih indijanskih plemena Sijuksa, Arapaha i Šajena pod vodstvom poglavice Bika Koji Sjedi.