Sammy Going South

Sammy Going South (sh. Sammy ide na jug) je britanski pustolovni film snimljen 1963. godine u režiji Alexandera Mackendricka. Predstavlja adaptaciju romana W.H. Canawaya, a radnja započinje u egipatskom gradu Port Saidu kada protagonistu, 10-godišnjem dječaku Sammryju Hartlandu (čiji lik tumači Fergus McLelland), za vrijeme Sueske krize u bombardiranju stradaju roditelji i on, ostavši sam, odlučuje krenuti na 4500 km dug put pješke prema Durbanu u Južnoj Africi gdje mu živi tetka, te će prilikom putovanja iskusiti mnoge opasnosti, ali i sresti niz živopisnih ličnosti.

Sammy Going South
RežijaAlexander Mackendrick
ProducentHal Mason
ScenarioDenis Cannan
UlogeFergus McLelland
Edward G. Robinson
Constance Cummings
MuzikaTristram Cary
FotografijaErwin Hillier
MontažaJack Harris
StudioGreat Shows, Ltd.
Bryanston Films
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
21. 4. 1963 (1963-04-21) (Kraljevska filmska izvedba)
Trajanje118 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Sammy Going South se snimao na lokacijama u Africi, pri čemu se ekipa srela sa nizom problema i poteškoća; glumica Constance Cummings je bila ozlijeđena u saobraćajnoj nesreći, a američki glumac Edward G. Robinson je doživio manji moždani udar (od koga se brzo oporavio i nastavio snimanje). Za ulogu Sammyja je izabran nepoznati Fergus McLelland koji je, prema riječima samog Mackendricka, dolazio iz problematične porodice čiji su se roditelji upravo razvodili i čiji je izmučeni, pothranjeni lik režiseru izgledao idealan za protagonista; Mackendrick je, međutim, prilikom snimanja vidio kako se dječak sjajno zabavlja, te su ga ostali članovi ekipe toliko tetošili i hranili da se značajno udebljao.

Iako je film bio zamišljen kao klasična pustolovna priča za porodičnu publiku, Mackendrick ju je pokušao "začiniti" nešto mračnijim tonovima. To je uključivalo scenu u kojoj sirijski trgovac pokušava seksualno zlostavljati protagonista, a koja je prije premijere izbačena na zahtjev cenzora. Nakon premijere je dobio uglavnom dobre kritike.

Uloge uredi

Izvori uredi

Napomene

Literatura

Vanjske veze uredi