Salvador Moncada

Sir Salvador Moncada, FRS, FRCP, FMedSci (Tegucigalpa, 3. prosinca 1944.) je honduraško-britanski naučnik, farmakolog i profesor, koji trenutno radi na Univerzitetu u Manchesteru.

Sir Salvador Moncada

Salvador Moncada (desno) u društvu Johna Vanea tokom 60-ih godina
Rođenje 3. prosinca 1944.
Honduras Tegucigalpa, Honduras
Državljanstvo Honduras honduraško
Ujedinjeno Kraljevstvo britansko
Narodnost Hondurašanin
Polje farmakologija
Akademski mentor John Vane
Poznat po prostaciklin
Istaknute nagrade Heinekenova nagrada za medicinu (1992)

Rođen je u Tegucigalpi 1944. godine, ali je već 1948. godine s roditeljima preselio u Salvador. Tamo je od 1962. do 1970. godine studirao medicinu, nakon čega odlazi u London (1971.) kako bi radio na doktoratu s Johnom Vaneom. U sklopu doktorata nastao je i njegov prvi rad (koautorstvo) o prostaciklinu, koji ga je i proslavio. U narednom je periodu često putovao, dok se 1986. godine nije smjestio u Londonu, gdje je radio kao istraživač.

Polje njegova znanstvenog interesa su upale i vaskularna biologija, a značajan je i po svom radu na ulozi dušikovog monoksida na metabolizam. U tom smislu je činjenica da nije dobio Laskerovu nagradu 1996. i Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 1998. godine, a koje su dodjeljene upravo zbog otkrića vezanih uz funkcije dušikovog monoksida, izazvala velike kontroverze. Godine 1992. dobio je Heinekenovu nagradu za medicinu.

U prvom braku s Dorys Lemus, profesoricom biokemije, imao je dvoje djece. U travnju 1998. godine, u Londonu se oženio za Marie-Esméraldu, belgijsku princezu, s kojom ima dvoje djece.