Roraima (tepui)

Roraima (engleski: Mount Roraima; španjolski: Monte Roraima [ˈmonte roˈɾaima]; portugalski: Monte Roraima [ˈmõtʃi ʁoˈɾajmɐ]), znana i kao Tepuy Roraima i Cerro Roraima, najviši je tepui plato u sklopu lanca Sierra de Pacaraima u Južnoj Americi. Plato je prvi put opisan još 1595. godine od strane britanskog istraživača Sir Waltera Raleigha tokom njegove ekspedicije. Vrh platoa, površine 31 km2, okružen je, sa svih strana, uzvisinama visine 400 metara. Roraima također služi kao trostruka prirodna granica između Venezuele (85%), Brazila (10%) i Gvajane (5%).

Roraima
Monte Roraima (špa./por.) · Mount Roraima (eng.)
Koordinate 5°08′36″N60°45′45″W
Visina 2810 m
Najviši vrh El Maverick
Planinski masiv Gvajanski štit
Lokacija
Država  Brazil
 Gvajana
 Venezuela
Geologija
Tip plato
Starost prekambrij
Planinarenje
Prvi uspon Sir Everard im Thurn, Harry Inniss Perkins i gvajanska pratnja
1884.
Karta
Roraima na mapi Venecuele
Roraima
Roraima

Roraima se nalazi u sklopu Gvajanskog štita u jugoistočnom dijelu NP Canaima i predstavlja najviši vrh Gvajanske visoravni. Planine u sklopu ovog nacionalnog parka smatraju se nekima od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, a stare su oko dvije milijarde godine, iz perioda prekambrija.

Najviši vrh Gvajane i najviši vrh brazilske savezne države Roraime nalaze se na ovom platou, mada i Brazil i Venezuela imaju više vrhove na drugim lokacijama. Najviši vrh platoa, El Maverick, nalazi se na jugu i u cijelosti pripada Venezueli.