Ronilice (lat. Aythyinae) su potporodica pataka koje nastanjuju uvale, ušća i jezera, a plivaju ispod površine vode. Pripadaju joj tri roda i 15 živućih vrsta. Ove ptice nastanjuju gotovo sve kontinente. Međutim, najviše su rasprostranjene u Sjevernoj Americi.

Ronilice
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Potporodica: Aythyinae

Značajke

uredi

Ronilice traže hranu prilikom ronjenja ili plivanja pod vodom. Zbog toga je njihovo tijelo zdepasto, a vrat kraći nego u pravih pataka. Tako im je uzgon nizak, te mogu biti jako duboko u vodi. Velika ptičje stopala nalaze se iza tijela. Polijetanje iz vode za ronilice je relativno teško, ali ipak su dobre letačice.

Iako su mužjaci vedro obojeni, njihovo perje nije onako blistavo i veličanstveno kao kod pravih pataka. Jako je izražen spolni diformizam, ženke su puno neprimjetnijeg izgleda nego mužjaci, jer im je perje obojeno manje jarkim bojama.

Životne navike

uredi

Ronilice se hrane svim biljnim dijelovima i vodenim beskralješnjacima. Neke vrste isključivo se hrane biljkama, a neke isključivo životinjama. U prosjeku rone 30 sekundi. Ne rone nikad dulje od jedne minute. Rone u dubinu od 1 do 3 metra. Maksimalna dubina je 7 metara.

Sistematika

uredi

Ronilice su smještene u posebnu potporodicu, iako su morfološki bliske pravim patkama. Ali, ipak postoje neke razlike, koje su izražene u strukturi dušnika. Neke analize pokazuju da su ronilice i prave patke jako udaljene, te da su sve njihove sličnosti posljedica konvergentne evolucije.

Tri roda uključena su u ovu potporodicu. Pjegava patka nalazi se u zasebnom rodu Marmaronetta, jer se od ostalih ptica dosta razlikuje po morfološkim i molekularnim karakteristikama. Vjerojatno izumrla ružičastoglava patka, prethodno smještena u rod Rhodonessa, bila je predlagana da se smjesti u rod Netta, ali to još nije istraženo. DNK analiza, koja bi vjerojatno riješila ovo pitanje još nije provedena zbog nedostatka odgovarajućih materijala. Osim toga, moguće je i da se pjegavoglava patka (lat. Cairina scutulata) odvaja u zaseban rod Asarcornis, koji je blizak rodu Aythya, te pripada ovoj potporodici.

Porodica Anatidae

Izvori

uredi