Romeo and Juliet (film, 1968)

Romeo and Juliet
Romeo e Giulietta

Olivia Hussey i Leonard Whiting u sceni filma
Režija Franco Zeffirelli
Producent John Brabourne
Anthony Havelock-Allan
Scenario Franco Brusati
Masolino D'Amico
Franco Zeffirelli
Predložak Romeo and Juliet; autor:
William Shakespeare
Naracija Laurence Olivier
Uloge
Muzika Nino Rota
Fotografija Pasqualino De Santis
Montaža Reginald Mills
Studio BHE Films
Verona Produzione
Dino de Laurentiis Cinematografica
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
4. mart 1968 (1968-03-04) (London)
Trajanje 138 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Italija
Jezik engleski
Budžet 850.000 $[1]
Bruto prihod 38,9 mil. $[2]

Romeo and Juliet (sh. Romeo i Julija; ital. Romeo e Giulietta) je britansko-italijanski film snimljen 1968. godine u režiji Franca Zeffirelija, koji se smatra jednom od najboljih, ali i komercijalno najuspješnijih fimskih adaptacija djela Williama Shakespearea.

Predstavlja adaptaciju istoimene tragedije Williama Shakespearea. Protagonisti, koje tumače Leonard Whiting i Olivia Hussey, su 17-godišnji Romeo Montague/Montecchi i 14-godišnja Juliet/Giuletta Capulet/Capuletti, dvoje adolescenata koji pripadaju dvjema smrtno zavađenim porodicama u Veroni u 15. vijeku. Radnja prikazuje kako se slučajno upoznaju, zaljube i na brzinu vjenčaju, ali i kako ih sticaj okolnosti vodi do tragičnog završetka.

Zeffireli je prilikom snimanja inzistirao na što većoj autentičnosti, te su se, osim kostima i drugih rekvizita, koristile i italijanske lokacije sa renesansnom arhitekturom. Mnogo važnija je bila odluka da se za tumačenje naslovnih uloga angažiraju glumci koji su svojim godištem odgovarali godištu likova u originalnom tekstu. Zeffireli je zbog toga organizirao natječaj na koji se javilo preko 300 kandidata, i izbor je na kraju pao na 17-godišnjeg Whitinga i 14-godišnju Hussey. Zeffireli je njima prilagodio i sam film, tako da je skratio brojne replike iz teksta i umjesto toga inzistirao na reakcijskim kadrovima kako bi daleko bolje i uvjerljivije dočarao njihove osjećaje.

Film je dobio brojne pohvale od strane kritike, te također osvojio Oscar za najbolju kostimografiju i najbolju fotografiju. Također je bio nominiran za Oscara za najbolji film, a što je posljednji put da se tako nešto dogodilo filmu temeljenom na Shakespeareu. Sa druge strane je uspjeh među publikom bio još impresivniji, a što se često tumači time da se mlađa publika, a pogotovo tinejdžeri, lako identificirala sa tinejdžerskim protagonistima, a u njihovoj tragičnoj ljubavi vidjeli i svojevrsni vid tada aktualne antiestablišmentske pobune. Muzička partitura Nina Rote je također postala veliki hit, a glavna ljubavna tema obrađena kroz pjesme pod naslovima What Is Youth? i A Time for Us, koje su došle na vrhove top-lista.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Alexander Walker, Hollywood, England, Stein and Day, 1974 p399
  2. Romeo and Juliet, Box Office Information”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1968/00247.php. Pristupljeno 29. I 2012. 

Vanjske vezeUredi