Red vitezova masona

Red vitezova masona (engl. Order of Knight Masons) je sekularna slobodnozidarska organizacija otvorena za sve majstore masone koji su članovi reda Sveti kraljevski svod (engl. Holy Royal Arch) i reda Potvrđenih majstora masona (engl. Order of Mark Master Masons). Red se sastoji od tri stepena koji govore o povratku jevrejskog naroda iz progona i izgradnji Irodovog hrama u Jerusalimu:

1° Vitez mača (engl. Knight of the Sword)
2° Vitez istoka (engl. Knight of the East)
3° Vitez istoka i zapada (engl. Knight of the East and West)

Vrhovni savet vitezova masona uredi

Savetom presedava odlični načelnik (engl. Excellent Chief) sa još dva oficira, senior vitez (engl. Senior Knight) i junior vitez (engl. Junior Knight). Prilikom susreta vitezova masona formiraju se posebni, unutrašnji saveti, zavisno od stepena. Tako postoji savet vitezova mača, savet vitezova istoka, savet vitezova istoka i zapada. Kada mason konkuriše za novi stepen onda mu se on dodeljuje u nekom od ta tri odvojena saveta. Iako odvojeni ovi saveti rade u okviru vrhovnog saveta vitezova masona.

Rituali uredi

Rituali se odnose na povratak Jevreja iz vavilonskog ropstva. Centralni lik u svim ritualima je Zerubabel. U prvom ritualu ili „Vavilonskoj propusnici“ (engl. Babylonian Pass), za stepen vitez mača, Zerubabel traži dozvolu od kralja Kira Velikog da se vrati u Jerusalim. Drugi ritual ili „Jordanska propusnica“ (engl. Jordan Pass), za stepen vitez istoka, govori o povratku Zerubabela u Persiju gde ponovo traži pomoć za svoje zemljake, ali sada od Darija I i treći i poslednji rituali ili „Kraljevski red“ (engl. Royal Order), za stepen vitez istoka i zapada, priča o konačnom povratku Jevreja u Jerusalim i građenju hrama.

Rasprostranjenost reda uredi

Red vitezova masona je globalna organizacija. Vrhovni saveti se mogu naći u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Africi, Novom Zelandu i Indiji.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi