Vandaliziranje uredi

Budite ljubazni pa prestanite vandalizirati tekst Nemanjići ili ću morati poduzeti akcije. U slučaju ako mislite da je potrebno napisati južnoslovenska, a ne srpska dinastija napišite razloge na stranici za razgovor teksta--Rjecina2 16:09, 3 jun-липањ 2011 (CEST)

Ako je tvoja teorija istinita volio bih te da mi objasniš zašto dokumenti iz na primer 11 stoljeća zovu Zvonimira kraljem Hrvatske (latinski:rex Chroatorum). Pretpostavljam da po tvojoj teoriji on to nije bio iako ............ --Rjecina2 16:26, 3 jun-липањ 2011 (CEST)

Kuku, kažeš da nisu postojali Hrvati i Srbi, ali ne spominješ Crnogorce. Da li to znači da su oni postojali, pošto se iz tvojih tekstova to da zaključiti? Dakle, da li su Crnogorci najstarija nacija, i da li su možda Hrvati i Srbi nastali od Crnogoraca u modernom vremenu? Toliko je pitanja. Ovo me podsjeća na jednu osobu o kojoj postoji članak na sr wiki, i čiji obožavaoci često svraćaju kako bi svoje pseudonaučne srBske stavove pokušali da uguraju na wikipediju. Ako već zastupaš neki stav bar budi dosledan, jer je ovako tvoje djelovanje previše providno. I još jedno pitanje: Da li se to rađa velikocrnogorska ideologija? Mislim da je krajnje vrijeme da i to dobijemo.--В и к и в и н др е ц и 16:45, 3 jun-липањ 2011 (CEST)

Od 8. vijeka pa do a9. vijeka nijesu postojali ni Srbi, ni Crnogorci. Tada su postajali Raščani, Dukljani - Zečani, Zahumljani, Travunjani, neretvani - Pagani i ostali južnosloveni. Ovo su bili sve Poromanjeni Iliri, koji su od južnoslovenskih plemena primili jezik a svoj su zaboravili. A pošto srpska i hrvatska plemena nijesu bili jedina koja su naselila ova područja, nemate pravo da pišate da su to srpske i hrvatske dinastije, jer su ovamo dolazili i Obodriti, Ljutici i Veleti i nemate dokaza, da nijesu Nemanjiči bili možda Ljutici, Veleti ili Obodriti. Ime države sa imenom Srbija je postala tek u 19. vijeku, kad se je dio Južnih Slovena odcijepijo od Osmanskoga carstva pa dao toj zemlji ime Srbija i tako je i nastala nova nacija sa imenom Srbi. Iz ovih uzroka ću sve do 19. vijeka da negiram postojanje srpske nacije, pa ču da opotrebljavam ime Južni Sloveni.
Po pitanju toga da bi se trebalo pisati kako je Duklja bila prva crnogorska država se potpuno slažem s tobom, ALI mi ne možemo ovdje pisati vlastite interpretacije događaja.
Čak i ako preskočimo wikipediju gdje veliki utjecaj imaju nacionalistički nastrojeni korisnici imamo veliki problem pošto Britannica ima napisanu verziju historije koja je na početku identična našoj, ali kasnije ima određenih "nacionalističkih" problema--Rjecina2 07:23, 4 jun-липањ 2011 (CEST)

Da vama ja nešto objasnim. Nacionalizmi su nastali tijekom 19. vijeka, kada je došlo do "proljeća naroda". Tada je narod imao pravo da se opredeljuje kao nacija. A u srednjom vijeku to je bilo drukče. Tada je narod morao da sluša kako su mu rekle dinastije pod kojima je živjeo. I ako je živiju u Duklju, bijo je avtomatski Dukljanin, ako je živjejo u Rašku, bijo je Raščanin. Tako, da nemojte da miješate srednjevjekovne nacije sa modernim nacijama, koje su nastale u 19. vijeku.

Pozdrav, Marko


Ovo je razgovorna stranica s anonimnim korisnikom koji još nije napravio račun ili ga ne koristi. Zbog toga moramo da koristimo brojčanu IP adresu kako bismo identifikovali njega ili nju. Takvu adresu može dijeliti više korisnika. Ako ste anonimni korisnik i mislite da su vam upućene nebitne primjedbe, molimo Vas da napravite račun ili se prijavite da biste izbjegli buduću zabunu sa ostalim anonimnim korisnicima.