Razgovor:Lezbejka

Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Lezbejka.
Rad na člancima


Ovaj članak je deo LGBT wikiprojekta, čiji je zadatak da stvori i poboljša članke koji obrađuju teme vezane za homoseksualne (lezbejke, gejeve), biseksualne i transrodne (LGBT) osobe. Cilj projekta je objektivna i detaljna obrada LGBT tema na Wikipediji srpskohrvatskog jezika. Ukoliko želite da surađujete, ili da se bliže informišete o projektu, pogledajte stranicu LGBT wikiprojekta.


Riječ lezbejka nije književna niti u jednom od 4 srednjejužnoslavenska jezika (pogledati po rječnicima) a nije nikad bila ni u sh jeziku.

Jedini ispravni naziv je bila i ostala riječ lezbijka

Hvala puno na opomeni i podsećanju. Zaista bi trebalo navesti oblik lezbijka, kao i objašnjenje upotrebe obe varijante.
Ipak, ne mogu se složiti da je "jedini ispravni naziv" (iako je standardizovan u starijim rečnicima) lezbijka, iz najjednostavnijeg razloga: lezbejska zajednica u Srbiji koristi isključivo reč lezbejka: Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava; Lambda; Gay-Serbia.com... Lezbejke u Srbiji se ne identifikuju kao lezbijke, već kao lezbejke, a ovaj članak je o identitetu žena koje se same identifikuju. Međutim, priznajem da je moja greška što nije uključen i termin lezbijka, s obzirom na to da zajednice u Hrvatskoj i Bosni koriste upravo ovaj oblik. To ću ispraviti.
Hvala još jednom za skretanje pažnje na ovaj propust!

Id 03:46, 23 oktobar-листопад 2006 (CEST)

Također se zahvaljujem na razumijevanju. Nisam uopće znao da oblik lezbijka ima negativne konotacije u Srbiji. To također ne razumijem, jer u svim meni poznatim jezicima uvijek stoji i a ne e. No, ne želim osporavati pravo srbijanskim lezbijkama da same određuju kako će se nazivati. Pozdrav! --84.138.90.157 13:13, 23 oktobar-листопад 2006 (CEST)

Nazad na stranicu "Lezbejka".