Ramon Berenguer IV

Ramon Berenguer IV (katalonski izgovor: [rəˈmom bəɾəŋˈɡe]; o. 1113 – 6. august 1162, ), ponekad zvan Sveti, bio je grof Barcelone koji je vladao od 1131. do smrti, najpoznatiji po tome što su se zahvaljujući njemu Kraljevina Aragon i Grofovija Barcelona ujedinili u Krunu Aragona.

Ramon Berenguer IV
Count of Barcelona
Vladar/ica19. august 1131 – 6. august 1162
PrethodnikRamon Berenguer III
NasljednikAlfonso I
Suprug/a/e/ziPetronilla od Aragona
Potomstvo
Dulce, kraljica Portugala
Alfonso II od Aragona
grof Pere od Cerdanye
Ramon Berenguer III, grof Provanse
Sancho, grof Provanse
Ramon, nadbiskup Narbonnea
OtacRamon Berenguer III, grof Barcelone
MajkaDouce I, grofica Provanse
Rođen/ao. 1113
Umro/la6. august 1162
Pijemont, Italija

Rodio se kao sin grofa Ramona Berenguera III i grofice Douce I od Provanse. Naslijedio je očevu grofoviju, dok je majčinu naslijedio njegov mlađi brat Berenguer Ramon. Godine 1137. se oženio za aragonsku princezu Petronillu (Peronella), kćer kralja Ramira II, koja je tada bila dijete. Iako brak nikada nije bio konzumiran, i iako se Ramon nikada nije nazivao kraljem, zahvaljujući njemu je postao de facto vladar Aragona te stvorio specifičan državno-pravni entitet. Preko svoje sestre Berengarie, udane za kastiljskog kralja Alfonsa VII, uspio je ishoditi de facto nezavisnost svoje države od Kastilje. Istakao se i u Reconquisti te je za vrijeme Drugog križarskog rata uspio do 1148. od maurske vlasti konačno osloboditi cijelu teritoriju današnje Katalonije. Naslijedio ga je sin Alfonso koji će vladati kao kralj Aragona.

Preci uredi

Literatura uredi

  • Riley-Smith, Jonathan (1991). Atlas of the Crusades. New York: Facts on File.
  • Villegas-Aristizabal, Lucas (2009), "Anglo-Norman involvement in the conquest of Tortosa and Settlement of Tortosa, 1148-1180", Crusades 8, pp. 63–129.
Kraljevske titule
Prethodi:
Ramon Berenguer III
grof Barcelone
1131–1162
Slijedi:
Alfonso II od Aragona