Ramena kost ili nadlaktična kost (lat. humerus) je duga kost koja seže od ramena do lakta. Na ramenoj kosti razlikujemo: gornji (proksimalni) kraj, trup (lat. corpus humeri) i donji (distalni) kraj.

Gornji kraj ramene kosti je uzglobljena sa lopaticom u ramenom zglobu (lat. articulatio humeri), a donji kraj s palčanom kosti i lakatnom kosti u zglobu lakta (lat. articulatio cubiti)..

Strukture uredi

Gornji kraj uredi

Gornji kraj ramene kosti sastoji se od glave ramene kosti (lat. caput humeri), velike kvrge (lat. tuberculum majus) i male kvrge (lat. tuberculum minus). Ispod svakih od kvrga spuštaju se grebeni: lat. crista tuberculi minoris i lat. crista tuberculi majoris.. Između grebena nalazi se žlijeb, lat. sulcus intertubercularis. Ispod greben nalazi se kirurški vrat ramene kosti, lat. collum chirurgicum (mjesto gdje najčešće nastaju prijelomi ramene kosti).

Trup uredi

Na trupu nadlaktične kosti nalazimo tri ploštine:

  • prednja lateralna ploština (lat. facies anterior lateralis)
  • prednja medijalna ploština (lat. facies anterior medialis)
  • stražnja ploština (lat. facies posterior)

Na prednjoj lateralnoj ploštini nalazi se hrapavost, lat. tuberositas deltoidea. Stražnja ploština sadrži žlijeb, lat. sulcus nervi radialis.

Na trupu ramene kosti (lat. corpus humerii) razlikujemo i tri ivice:

  • prednja ivica (lat. margo anterior)
  • spoljašnja ivica (lat. margo lateralis)
  • unutrašnja ivica (lat. margo medialis)

Donji kraj uredi

Na donjem kraju nalazi se srednji dio sa zglobnim tijelima, zglavak (lat. condylus humeri), i medijalni (lat. epiconylus medialis) i lateralni nadzglavak (lat. epiconylus lateralis).

Zglavak čine glavica ramene kosti (lat. capitulum humeri) i valjak (lat. trochlea humeri). Glavica služi kao zglob sa palčanom kosti, a valjak sa lakatnom kosti.

Na prednjoj strani zglavka nalaze se vjenčana jamica (lat. fossa coronoidea) i palčana jamica (lat. fossa radialis), a na stražnjoj lat. fossa olecrani.

Na stražnjoj strani medijalnog nadzglavka nalazi se žlijeb, lat. sulcus nervi ulnaris.

Polazište i hvatište mišića uredi

Za ramenu kost se hvataju (i polaze s nje) mišići:

Vidi još uredi