Rore

(Preusmjereno sa stranice RORE)


Koordinate: 44° 13′ 22" SGŠ, 16° 39′ 28" IGD
Rore su selo u opštini Glamoč, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.

Rore
Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 44°13′22″N 16°39′28″E / 44.2228°N 16.6578°E / 44.2228; 16.6578
Rore na mapi Bosne i Hercegovine
Rore
Rore
Rore (Bosne i Hercegovine)

Geografija uredi

Iza zapadnog kraja Glamočkog polja, iza blagog hrbata Velikog i Malog Vranjaka, u jednom "polju" smješteno je naselje Rore. Na zapadu su Orlovac, Kozarica i Veliki Kik. Na jugu je uzvišica koja kao da čini neki most između Orlovca i Vranjaka. Prema sjeveru su Rore više otvorene te svojim sjeveroistočnim okrajkom udaraju u podnožje Crnog Vrha, a sjeverozapadnim se proteže u žljebasto izduženje Ušiće sa mnoštvom livada. Kuće su razmještene po obodu tog polja, u devet grupica. Postoji i podjela na sjeverni Gornji Kraj i južni Donji Kraj. Selo obiluje različitim geografskim oblicima: oranice, pašnjaci, šuma, ali je zemlja prilično neplodna. Žive vode nema nigdje u selu. Na jugozapadu je planina Šator, u proljeće dugo pod snijegom, ali njegove vode idu prema Drvaru[1]

Istorija uredi

Od starina treba spomenuti Gradić među Jardolima. Još mu se raspoznaju temelji i vidi se da je zauzimao veću površinu. Zid mu je građen krečom. Na Gredaru je groblje sa pločama i krstovima, ali se zaključuje da nije iz novog doba. Sadašnje stanovništvo se ovdje doselilo prije 250-300 godina na zemljište koje je bilo "pustolovina", ili na zemljište koje je nekad bilo naseljeno pa jedno vrijeme bilo pusto. Sve se opet svodi na zaključak da su ovi krajevi naseljeni nakon što su Turci izgubili Liku i Dalmaciju, a Una postala granica.

Nekada je u krševitom području Rora sa zaseocima živjelo oko 250 stanovnika. Sa posnih i kamenitih površina otimali su plodnu zamlju - crnicu, zidajući brojne vrtače. U njima se uzgajao nadaleko čuveni glamočki brend - krompir. Rore su bile poznate po velikom broju intelektualaca. U predratnoj BiH se vodila statistika i odnos diplomaca prema broju stanovnika. Po stečenom znanju samo je Foča bila ispred Glamoča. 28. jula 1995. nakon agresije hrvatske vojske iz Rora su se stanovnici rasuli na razne strane.Sada se u selo vratilo svega dvadesetak ostarjelih stanovnika. Čuveno gluvo glamočko kolo, kraj crkve u Rorama, odigra se samo jednom godišnje - 2. avgusta za Ilindan.

Velika nesreća zadesila je ovo selo 2007 i to, kakva slučajnost, 28. jula, kada je izbio veliki požar i napravio nenadoknadiv gubitak.

Privreda uredi

Mještani se bave stočarstvom, uzgajaju se krave i ovce. Problem su nedostatak vode i solidna saobraćajnica.

Stanovništvo uredi

Nacionalni sastav 1991. godine
ukupno 207
Srbi 207 (100%)

Reference uredi

  1. UNAC (antropogeografska ispitivanja) - Petar Rađenović, 1925