Prihvatilište Ruže sv. Franje

Prihvatilište „Ruže sv. Franje” nalazi se u Rijeci na Kozali, u kompleksu crkve sv. Romualda i Svih Svetih. Ideja je rođena u jednoj od petnaest grupa unutar riječkog Franjevačkog svjetovnog reda ali i dosadašnjeg iskustva u pomaganju potrebitima. Prostore prvog prihvatilišta za beskućnike u Rijeci blagoslovio je riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Crkva Sv. Romualda i Svih Svetih

Povijest uredi

Franjevački svjetovni red na Trsatu je u skladu sa svojom karizmom i Pravilom nasljedovanja Isusa Krista po primjeru Sv. Franje Asiškog odlučio pomoći beskućnicima bez obzira na spol, dob, rasu i vjeroispovijest.

Za njih je otvorio Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” 27. ožujka 2007. godine.[1] kako bi najpotrebnijim građanima pružili bar dio onoga što zaslužuju, a što im je oduzeto – ljudsko dostojanstvo.[2]

Opis uredi

U prostoru od 90 kvadrata kapacitet prihvatilišta je 13 ležajeva, a sastoji se od dvije spavaonice, kuhinje, kupaone, ostave, prostorije za radnu terapiju, ureda i kapelice. Za sve potrebno brinu se, uz voditeljicu Vilmu Mlinarić, brojni volonteri kako bi korisnicima pružili pomoć i ljudski susret. Cilj prihvatilišta je ne samo pružiti prenoćište nego i osposobljavanje za ponovnu integraciju u društvo. U tu se svrhu provode radne terapije i rehabilitacije, a pružaju se i pravni savjeti te briga za socijalne i zdravstvene dokumente. U prihvatilištu postoji i dnevni boravak za korisnike gdje mogu biti i 24 sata ako zatreba.

Prihvatilište se financira isključivo donacijama brojnih dobrotvora te Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije.[3] i Riječke nadbiskupije.

U šest godina rada skrbilo se za više od 400 beskućnika iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Nagrade i priznanja uredi

Riječko prihvatilište za beskućnike „Ruže Sv. Franje" Franjevačkog svjetovnog reda Trsat osvojilo je treću nagradu Erste Fondacije za najbolje projekte integracije socijalno marginaliziranih skupina ljudi u 2011., odlučeno je 20. lipnja na dodjeli nagrada u Pragu. U ime ove riječke organizacije, nagradu je primila Vilma Mlinarić, voditeljica Prihvatilišta, rekavši pritom da je u više od četiri godine rada ta jedina kuća za ljude bez krova nad glavom zbrinula 270 beskućnika iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, pomogavši im u pronalasku smještaja, trajnog zaposlenja i svega onoga što im je najpotrebnije u ponovnom zadobivanju ljudskog dostojanstva. Vrijednost ovog projekta pokazuje i činjenica da je više od 60 posto dosadašnjih korisnika riječkog prihvatilišta uspješno reintegrirano u društvo. Natjecanje za Nagradu Erste Fondacije za društvenu integraciju 2011. odvijalo se u najoštrijoj konkurenciji do sada. Od ukupno 1850 prijavljenih projekata iz dvanaest zemalja srednje i jugoistočne Europe - Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije - izborne komisije pažljivo su provele evaluaciju i u uži izbor izabrale 133 projekta iz svih zemalja koje su sudjelovale. Na dodjeli nagrada u Pragu međunarodni žiri izabrao je 33 najbolja projekta, koja su podijelila 610 tisuća eura koliko je iznosio novčani fond. Među njima su čak četiri od dvanaest prijavljenih projekata iz isto toliko organizacija iz Rijeke, Cresa, Zagreba, Splita, Pule i Poreča.

Uz financijsku pomoć Erste Fondacije, konzultanti za odnose s javnošću će nagrađenim organizacijama pružati dvogodišnju podršku u odnosima s javnošću, a imat će i priliku sudjelovati u radionicama za izgradnju kapaciteta, odnosno za razvoj društvenog poduzetništva kao alternativni način financiranja.

Nagrada za društvenu integraciju ustanovljena je 2007. i dodjeljuje se svake druge godine u cilju poticanja razvoja građanskog društva u zemljama srednje i jugoistočne Europe. Nagradom se odaje i javno priznanje projektima na području društvene integracije koji nastoje donijeti promjene i boljitak čitavom području. Projekti se ocjenjuju na osnovi djelotvornosti i posebne koristi za društvo u cjelini.[4]

Ulične svjetiljke uredi

Ulične svjetiljke prvi su hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Časopis izdaje Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat (Rijeka), koje ima i prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje” u Rijeci.

Povezano uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi