Nattvardsgästerna

(Preusmjereno sa Pričesnici)
Nattvardsgästerna

omot DVD-a sa filmom u izdanju Criterion Collection
Režija Ingmar Bergman
Producent Allan Ekelund
Scenario Ingmar Bergman
Uloge Ingrid Thulin
Gunnar Björnstrand
Max von Sydow
Gunnel Lindblom
Fotografija Sven Nykvist
Datum(i) premijere
11. februar 1963 (1963-02-11)
Trajanje 81 minutes
Zemlja  Švedska
Jezik švedski

Nattvardsgästerna (sh. Pričesnici) je švedski crno-bijeli film snimljen 1963. u režiji Ingmara Bergmana. Po žanru je drama, a radnja, koja se odigrava tokom nekoliko sati, je smještena u jedno švedsko mjesto gdje sve manje i manje ljudi odlazi u lokalnu luteransku crkvu. Protagonist, koga tumači Gunnar Björnstrand, je pastor koji se mora suočiti sa pokušajem agnostične sumještanke (čiji lik tumači Ingrid Thulin) da ga zavede, odnosno spriječiti da depresivni ribar (čiji lik tumači Max von Sydow) izvrši samoubistvo potaknut strahom od mogućeg izbijanja nuklearnog rata.

Pričesnike je Bergman snimio nedugo nakon stilski i tematski srodnog Kroz tamno ogledalo, te se smatra drugim dijelom njegove trilogije "o šutnji Boga", koju će iste godine zaokružiti Tystnaden (Šutnja). Film se odlikuje izuzetno ekonomičnim stilom, odnosno kratkoćom, malim brojem likova i ograničenim mjestom radnje, pa se često naziva i Bergmanovom "komornom dramom". Bergman je kasnije tvrdio da je film sadržavao brojne autobiografske elemente, odnosno da je kroz protagoniste i njihove dileme nastojao pronaći i vlastite odgovore na pitanja vezana uz religiju i smisao postojanja. Također je navodio da Pričesnike smatra jednim od svojih najdražih filmova.

Bergmanov asistent Vilgot Sjöman je sam proces snimanja odlučio zabilježiti na filmskoj vrpci, te je tako nastao dokumentarni film Ingmar Bergman pravi film, iste godine prikazan na švedskoj televiziji.

Vanjske vezeUredi