Prefekt Egipta (latinski: praefectus Aegypti) za vrijeme Rimskog Carstva bio je prefekt (guverner) koji je upravljao rimskom provincijom Egiptom na temelju vlasti (imperium) koju mu je delegirao rimski car.

Egipat je uspostavljen kao rimska provincija nakon bitke kod Akcija, gdje je Kleopatru kao posljednjeg neovisnog vladara Egipta i njezinog rimskog saveznika Marka Antonija porazio Oktavijan, usvojeni nasljednik ubijenog rimskog diktatora Gaja Julija Cezara. Oktavijan je tada zadobio vrhovnu vlast i za sebe uzeo naslov August (Augustus, "Uzvišeni"), završavajući time doba Rimske Republike i postavljajući se za princepsa, tzv. "prvog građanina" Rima, koji je zapravo djelovao kao autokratski vladar. Iako su senatori nastavili služiti kao upravitelji većine drugih provincija (senatorskih provincija), posebno onih koje su Rimu pripojene u doba Republike, uloga Egipta tijekom građanskog rata s Antonijem i njegova strateška i ekonomska važnost potaknuli su Augusta da osigura da nijedan suparnik ne može osigurati Egipat kao svoj posjed. Tako je uspostavio Egipat kao carsku provinciju, kojom će upravljati prefekt kojeg je imenovao među ljudima viteškog staleža.

Prefekt Egipta vršio je dužnost tri ili četiri godine.[1] Vitez imenovan na taj položaj nije prolazio nikakvu specijaliziranu obuku, a čini se da je biran većinom zbog svog vojnog iskustva i poznavanja rimskog prava i uprave.[1] Svako njegovo znanje o Egiptu i o opskurnim tradicijama egipatske politike i birokracije – koje je Filon Aleksandrijski opisao kao "zamršene i raznolike, teško shvatljive čak i onima koji su ih proučavali od najmlađih dana" – bilo je sporedno u odnosu na njegovu službu Rimu i carevu naklonost.[1]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Alan K. Bowman, Egypt After the Pharaohs 332 BC-AD 642: From Alexander to the Arab Conquest (University of California Press, 1986, 1996), p. 66.