Pozornica (list)

Pozornica je list pokrenut u Novom Sadu 1975. godine, u izdanju KUD Pozornice dramske umetnosti, čije je bio glasilo. Zamišljen je prvenstveno kao list amaterskih pozorišta, ali je u njemu pažnja posvećena i drugim vidovima kulture - filmu, muzici, poeziji, humoru, itd.

Pozornica
Opis: list
Izlazi: povremeno
Izdavač: Pozornica dramske umetnosti
Mesto izdavanja: Novi Sad, Srbija
Redakcija: Mladen Dražetin, Vladimir Stojanov, Mihajlo Molnar
Pokrenut: 1975.
Naslovna strana prvog broja lista Pozornica

Prvi broj uredi

Prvobitno je bilo zamišljeno da list izlazi četiri puta godišnje. Međutim, do sada je izašao samo jedan broj ovog lista (1975. godine), čiju su redakciju činili Mladen Dražetin, Vladimir Stojanov i Mihajlo Molnar. List je na svojim stranicama pretežno posvetio pažnju osnivanju i aktivnostima Pozornice dramske umetnosti, kao i problemima amaterizma u kulturno-umetničkim društvima širom zemlje. Objavljeni su i razgovori sa glumcima i rediteljima.

List je u vreme izlaska prvog broja imao više od sto pedeset dopisnih članova režije, koji su postali spoljni saradnici, šaljući informacije o delatnosti amatera u svom kraju. Iz finansijskih razloga, list je prestao da izlazi, što je zvanično konstantovano zahtevom za brisanje iz registra iz 1981. godine.

Drugi broj uredi

U toku je obnova lista i izrada njegovog drugog broja, koji će se većim delom fokusirati na istoriju delovanja Pozornice dramske umetnosti i Dopisnog pozorišta. Novi broj će biti objavljen u formi besplatnog internet časopisa u PDF formatu na veb sajtu Pozornice dramske umetnosti.[1]

Napomene uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2016-11-29. Pristupljeno 2016-11-29. 

Literatura uredi

  • Pozornica, godina 1, broj 1, Novi Sad, 1975.
  • Mladen Dražetin, Pozornica dramske umetnosti, Enciklopedija Novog Sada, knjiga 20, Novi Sad, 2002.

Spoljašnje veze uredi