Yuan Taotu 轅濤塗 (umro cca. 625. pne., posthumni naziv "Xuanzhong" 宣仲) bio je plemić i diplomat kineske države Chen u periodu Proljeće i Jeseni. Kinezi ga smatraju pretkom svih osoba s prezimenom Yuan (袁).

Yuan Taotu je bio daleki rođak kraljevske porodice Chen sa posjedom u mjestu Yangxia (Taikang, provincija Henan). Ime mu se spominje u Analima Proljeća i Jeseni, Zuo Zhuanu i Zapisima Velikog Historičara. Godine 656. pne. pratio je vojvodu Huana od Qija na pohodu protiv južne države Cai te prisustvao historijskom sklapanju saveza raznih država doline Žute rijeke u Shaolingu. Pri povratku na sjever je, pak, sugerirao da vojska Qija ne prolazi kroz Chen i umjesto toga skrene na istok. Zbog tog savjeta je uhapšen i pušten tek kada je došlo do napada na Chen.

Država Chen je podržavala susjednu državu Chu u bitci kod Chengpua godine 632. pne. i bila poražen. Sljedeće je godine Yuan Taotu poslan kao predstavnik Chena u Diquan, kako bi obnovio vjernost države Chen prema Zhouu i savjetovao se o invaziji Zhenga. Zimi iste godine, prijestonasljednik Chena se sastao s ostalim prinčevima i gledao kako vojvoda od Jina postaje novi hegemon. Ubrzo nakon toga Yuan je umro.