The Danish Girl (film)

Dankinja (engl. The Danish Girl) je britansko-američko-nemačko-dansko-belgijski biografski ljubavni film iz 2015. godine u režiji Toma Hupera. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana američkog pisca Dejvida Ebershofa, koji je, pak bio inspirisan životima danskih slikarica Gerde Vegener i Lili Elbe, od kojih je potonja bila transžena, odnosno prva osoba nad kojom je izvršena operacija promene pola. Film je snimljen u vreme kada je u zapadnom svetu dobio novi zamah pokret za prava transrodnih osoba, ali su kritike uglavnom bile mlake, pri ćemu su jedine pohvale dobile dvoje glavnih glumaca - Alisija Vikander i Edi Redmajne, a od kojih će Vikander na kraju dobiti Oskar za najbolju sporednu glumicu. Dankinja je bila predmetom zamerki od strane istoričara koji su držali da je unela previše fikcije u odnosu na stvarne događaje, kao i dela transrodnih aktivista koji su smatrali neprimerenim da lik Lili Elbe tumači Redmejn kao cisrodni glumac.

The Danish Girl
RežijaTom Hooper
Producent
ScenarioLucinda Coxon
PredložakThe Danish Girl; autor:
David Ebershoff
Uloge
MuzikaAlexandre Desplat
FotografijaDanny Cohen
MontažaMelanie Ann Oliver
Studio
DistribucijaFocus Features (SAD)
Universal Pictures (međunarodna)
Datum(i) premijere
5. 9. 2015 (2015-09-05) (Venecija)
Trajanje119 min.[1]
Zemlja
Jezikengleski
Budžet15 mil. $[2]
Bruto prihod64,2 mil. $[3]

Radnja uredi

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vegner oženjen je Gerdom Vegner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave su im oboma promakle. Ali to će sve početi da se menj a jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu. To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet.[4]

Uloge uredi

Glumac Uloga
Edi Redmejn Ajnar Vegner/Lili Elba
Alisija Vikander Gerda Vegner
Matijas Šunarts Hans Aksgil
Ben Višo Henrik
Amber Herd Ula
Sebastijan Koč dr Varnerkros
Emerald Fenel Elsa
Adrijan Šiler Rasmusen
Henri Petigru Nils

Izvori uredi

  1. THE DANISH GIRL (15)”. British Board of Film Classification. 3 December 2015. Pristupljeno 3. XII 2015. 
  2. „How 'The Danish Girl' Made It to the Screen After a 15-Year Odyssey”. Indiewire. 7 December 2015. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-01. Pristupljeno 10. XII 2015. 
  3. „The Danish Girl (2015)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 12. IV 2016. 
  4. „FEST 2016 / PROGRAM / FILMOVI / DANKINJA”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-06. Pristupljeno 2017-06-24. 

Vanjske veze uredi