Spoiler je izraz koji označava opis zapleta, radnje odnosno raspleta nekog književnog djela, filma, TV-serije ili video-igre čije prerano otkrivanje smanjuje ili potpuno oduzima svaki eventualni užitak neupućenom čitatelju, gledatelju ili igraču.

U srpskohrvatski i druge jezike ušao iz engleskog jezika, odnosno iz glagola to spoil (pokvariti).

Klasičan primjer spoilera jest sažetak kriminalističkog romana Agathe Christie u kojem se iznosi identitet ubojice - podatak kojeg bi čitatelj romana trebao saznati tek na kraju. Nakon što je izložen takvom spoileru, čitatelj gubi interes za roman, s obzirom da se radnja obično svodi isključivo na otkrivanje podatka kojeg on već zna.

Spoileri su pogotovo dobili na važnosti posljednjih godina i desetljeća zahvaljujući razvoju masovnih medija, odnosno Interneta. Oni su omogućili da i najsitniji detalji o nekom književnom djelu, video-igri ili filmu gotovo momentalno postanu dostupni širom svijeta, što zna predstavljati problem potencijalnim konzumentima koji su tim informacijama izloženi prije nego što im je dostupno samo djelo.

Jedan od takvih primjera jesu popularne TV-serije koje svoju premijeru imaju u SAD, a u Evropi i drugim dijelovima svijeta se emitiraju s nekoliko mjeseci ili godina zadrške.

Nastojanje da se izbjegnu spoileri je na Usenet grupama, internetskim forumima i blogovima dovelo do konvencija što je korištenje posebnih upozorenja o spoileru, nakon kojih slijedi spoiler-razmaka od 25 redaka ili jednostavna ROT13 šifra. Filmski i drugi kritičari su, pak, već ranije koristili slična upozorenja prilikom pisanja i objavljivanja recenzija.

S druge strane, postoji mišljenje kako bi nastojanje da se izbjegnu spoileri predstavljalo ograničenje slobode izražavanja. Također se navodi kako kod nekih umjetničkih i drugih djela koje predstavljaju dio opće kulture, kao što je npr. Biblija, nema smisla koristiti pravila o spoileru.

Kontroverze oko pitanja spoilera postoje i u samoj vikipedijskoj zajednici, gdje trenutno ne postoji konsenzus oko eventualnog korištenja ili opravdanosti posebnih spoiler upozorenja.

Vanjski linkovi uredi